Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Akademija povodom 44 godine banjalučkog Univerziteta

Akademija povodom 44 godine banjalučkog Univerziteta
Foto: N.N. | Akademija povodom 44 godine banjalučkog Univerziteta
Srna

BANJALUKA - Svečanom akademijom u Banjaluci će danas biti obilježene 44 godine rada banjalučkog Univerziteta.

Svečanosti u Narodnom pozorištu Republike Srpske prisustvovaće, između ostalih, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Svečana akademija biće održana sa početkom u 12.00 časova.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine. Univerzitet danas ima 17 fakulteta sa 58 studijskih programa prvog ciklusa studija, 65 programa drugog ciklusa i devet studijskih programa trećeg ciklusa studija.

Na Univerzitetu u Banjaluci od njegovog osnivanja do danas diplome osnovnih studija steklo je 31.500 studenata, 350 studenata master studija, 1.150 magistara i 645 doktora nauka.

Nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu. Osim njih, na Univerzitetu je angažovano 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse.

Trenutno na Univerzitetu studira 20.000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz inostranstva.

U okviru obilježavanja Dana Univerziteta sutra će biti održana promocija doktora nauka, koji su tu titulu stekli u proteklih godinu dana.

Za 87 studenata i radnika Univerziteta poginulih u odbrambeno-otadžbinsakom ratu juče je služen pomen i položeni su vijenci na Spomen-ploču u Banjaluci.

Univerzitet u Banjaluci član je Evropske asocijacije univerziteta i potpisnik Velike povelje univerziteta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije