Obrazovanje

Ako ste odlučili da naučite da programirate, ovo su savjeti za vas

Ako ste odlučili da naučite da programirate, ovo su savjeti za vas
Foto: N.N. | Ako ste odlučili da naučite da programirate, ovo su savjeti za vas
PR

.

Ako ste programer početnik, važno je da započnete učenje na pravi način. Evo nekoliko stvari koje bi trebalo da saznate i proučite na samom početku programerskog puta.

1. Upoznajte algoritme

Algoritmi čine jezgro računarskih nauka. Algoritam se definiše kao skup operacija koje treba izvršiti po tačno određenom redoslijedu izvršavanja. Računarski program je u stvari algoritam koji računaru objašnjava koje korake (naredbe-operacije-radnje) treba da obavlja i kojim redoslijedom.

Nije važno da li želite da radite kao web developer ili da programirate video-igre, uvijek ćete morati da koristite algoritme da biste postigli krajnji rezultat. Algoritamsko razmišljanje vam takođe može pomoći da dobijete svoj prvi posao, jer se većina intervjua za posao zasniva na algoritmima i rješavanju problema.

Svakodnevno bi trebalo da riješite barem jedan algoritamski problem kako biste mogli uspješno da održavate svoje vještine rješavanja problema.

2. Iskoristite dokumentaciju

Dokumentacija kodova pomaže vam da saznate nešto više o programskom jeziku ili okviru ili biblioteci koju koristite. Bogata je informacijama o toj temi i može vam pomoći da brže učite. 

Kao početnika, dokumentacija ne bi trebalo da vas plaši, jer je ona vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju učenje. Počnite polako i naučite kako da čitate dokumentaciju kodova.

Ponekad će vam ti dokumenti djelovati zastrašujuće, zbog čega bi trebalo da kao „čamac za spasavanje“ uvijek imate Google na dohvat ruke. Većinu odgovora naći ćete jednostavnim pretraživanjem.

3. Naviknite se na alate

Kao i u svakom drugom zanatu, alati mogu da vam pomognu da tehničke stvari radite brže nego obično. Koji god da programski jezik ili okvir učite, iskoristite raspoložive alate. Oni takođe mogu da vam pomognu da automatizujete većinu stvari koje radite ručno.

Probajte da se naviknete na alate kao što su Git, Slack, urednike koda (editore), Chrome DevTools, okviri za programiranje (i front-end i back-end) i druge.

4. Pronađite mentora

Programiranje može da bude dugotrajan proces i težak zadatak ako nemate mentora.

Uz pomoć mentora, ne samo što štedite vrijeme, već i dobijate uvide koji potiču iz iskustava koje vaš mentor posjeduje.

Mentora možete da pronađete na lokalnom nivou: nekoga ko živi i radi u vašoj blizini ili da upišete neki od edukativnih programa na kom ćete dobiti svog mentora. Bilo da ovakav program pohađate tradicionalno ili online, rad sa mentorom će vam umnogome olakšati proces, a učenje će biti brže, kvalitetnije i efikasnije nego kad učite sami.

Za kraj

Donijeli ste najbolju odluku svog života, da naučite da programirate. Jedna od najvažnijih stvari na koje treba da se usredsredite jeste da dođete do kruga istomišljenika. Kada budete zadovoljni svojim vještinama, vrijeme je za posao. Postoji mnogo online platformi, kao što su Upwork i Freelancer, koje nude frilenserske poslove za programere.

Prednost karijere u programiranju je i to što niste zavisni od lokacije, možete da radite sa kompanijama širom svijeta, da sarađujete na projektima u koje su uključeni programeri koji žive na četiri kraja planete i da sve to funkcioniše sasvim normalno. Naravno, uvijek možete tražiti mogućnosti za zaposlenje u mjestu u kome živite, ili možete da pokrenete svoj projekat zajedno sa kolegama iz škole. Mogućnosti su beskrajne.

Ako ste odlučili da uložite u svoje obrazovanje i pohađate neku od obuka za programiranje, trebalo bi da znate da nisu ni sve obuke i kursevi isti. Kratki kursevi od po nekoliko nedjelja ne mogu da vam obezbijede znanja i vještine koje su potrebne za dobijanje posla. Za takvu obuku je potrebno najmanje 12 mjeseci. Više o profesionalnim programima kod nas možete da saznate na ovom web sajtu.

Najčitanije