Obrazovanje

Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku

Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku
Foto: Jelena Đurđević | Arhitektonsko-studentski kongres se vratio u Banjaluku
Goran Lajić

BANJALUKA - 17. arhitektonsko-studentski kongres ASK018 Banjaluka od velikog je značaja za povezivanje studenata i profesora, razmjenu iskustava, ideja, načina rada i promišljanje budućih arhitekata sa prostora bivše države.

Ovaj kongres se nakon deset godina vratio u Banjaluku i održava se na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Tanja Trkulja, jedan od organizatora ASK018 i docent na AGGF-u Banjaluka, kaže da se okupilo oko 90 učesnika iz Ljubljane, Novog Sada, Skoplja, Sarajeva, Beograda, Zagreba, Niša, Podgorice, Kosovske Mitrovice, Splita i Banjaluke.

"Kongres nam omogućava da mi nastavnici i studenti ostvarimo kontakte i razmijenimo znanja. Tema ovogodišnjeg kongresa je 'igra', koju će kroz tri radionice studenti prikazati svojim viđenjem", rekla je Trkulja.

Istakla je da je to i dobra prezentacija AGGF-a u Banjaluci, kako bi studente iz drugih gradova zainteresovali za master studije u gradu na Vrbasu.

Saša Rađenović, predavač na amsterdamskoj Akademiji za arhitekturu i jedan od mentora radionice na kongresu, kaže da će kroz radionicu koju vodi pokušati da vrati studente u djetinjstvo.

Foto: J. Đurđević
Foto: J. Đurđević

"Ovi događaji su vrlo važni za studente, jer postoji potreba da se oni druže i uspostavljaju kontakte", rekao je Rađenović.

Nenad Nikolić, student arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, kaže da će tokom radionice praviti male stvari za igru, odnosno kako na te igračke gledaju arhitektonskim očima.

"Pored toga, videću kako rade naše kolege u drugim gradovima, koji su nekad bili jedna država i nekada smo delili iste propise. Sada je sve odvojeno, ali nas spaja jedna nauka, arhitektura", rekao je Nikolić.

Sara Sokolovska, studentkinja arhitekture na Univerzitetu "Kiril i Metodije" u Skoplju, kaže da su kongresi značajni, jer se stvaraju novi kontakti i razmjenjuju znanja, te da je sigurna da će ponijeti i nova iskustva sa banjalučkog fakulteta.

Josipa Krtalić, studentkinja Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, kaže da su ovi i slični događaji dobri kako bi izašli iz okvira u kojima uče.

Ivana Bejatović, student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, nošena iskustvom sa prošlogodišnjeg ASK-a u Nišu, kaže da se pristupi studentima razlikuju od fakulteta do fakulteta, te da je svako novo iskustvo od značaja.

U okviru kongresa u subotu će biti otvorena izložba studentskih radova studijskog programa drugog ciklusa Arhitektura i urbanizam na AGGF-u, a zatvaranje kongresa je predviđeno za nedjelju u 10.30.

Organizator ovogodišnjeg kongresa je AGGF u Banjaluci i Istraživački centar za prostor, medijski pokrovitelji su "Nezavisne novine" i "Glas Srpske", a sponzori Hemijske čistionice AD, "Doob 3D Labs", "Leo-Gres" i "Vitinka" Zvornik.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije