Obrazovanje

Banjalučki osnovci u finalu STEM olimpijade u Hagu (FOTO, VIDEO)

Banjalučki osnovci u finalu STEM olimpijade u Hagu (FOTO, VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | Banjalučki osnovci u finalu STEM olimpijade u Hagu

BANJALUKA - Pet učenika osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u banjalučkom naselju Lauš Jelena Gatarić, Ana Davidović, Danilo Marić, Anastasija Mišić i Lara Milojević, predvođeni Muhibom Elezović, nastavnicom fizike, prošli su u finale međunarodnog takmičenja, četvrte STEM olimpijade.

Kako Muhiba Elezović kaže u razgovoru za "Nezavisne novine", takmičenje će biti održano u Hagu, Nizozemska, i to od 10. do 16. jula i radi se u četiri kategorije: nauka, programiranje, tehnologija i inženjerstvo i matematika.

"Mi smo se opredijelili za kategoriju nauka, koja obuhvata prirodne nauke sa fokusom na fiziku, hemiju i biologiju. Ovo je prvi put da učestvujemo na bilo kakvom međunarodnom takmičenju, a pogotovo STEM takmičenju. Mislim da ovo nije samo prvi put da naša škola učestvuje, već i prvi put za bilo koju osnovnu školu u Republici Srpskoj", kaže Elezovićeva i objašnjava da pojam STEM dolazi iz engleskog jezika, a zapravo je akronim satkan od početnih slova četiri kategorije: science, technology, engineering i mathematics.

"U startu je bilo šest naših učenika, a pet je prošlo dalje. U prvom krugu takmičenja koje se održavalo online učestvovalo je više od 22.000 učenika uzrasta osnovne i srednje škole iz 177 zemalja, podijeljenih u razrede po kategorijama. Mislim da je bilo oko hiljadu takmičara osmih razreda u kategoriji nauka, tako da smo prilično dobro kotirali, iako smo se za prvi krug spremali mjesec dana, jednom sedmično", priča nastavnica Elezović.

Prema njenim riječima, uzeli bi neku pojavu iz života, malo bi se pričalo o njoj sa strane fizike, biologije ili hemije, a najčešće sve tri zajedno.

"Na kraju svakog časa prevodili smo nepoznate izraze na engleski jezik, tako da je za mene bilo prilično izazovno kako da sve objasnim, a da to bude na njihovom nivou i da dovoljno duboko razumiju određene pojave i da mogu da rješavaju zadatke koji su problemskog tipa. To nisu samo zadaci gdje vi imate jedan konkretan odgovor, nego moraju da vladaju pojavom i da dobro razumiju gradivo te da sami znaju povezati kako dati odgovor na konkretno pitanje", kaže Elezovićeva.

Napominje da je u drugi krug prošlo 20 odsto najboljih učenika, nakon čega su pozvani u finale.

"Takmičenje je individualno i svako od njih je radio testove online na zvaničnoj platformi, a preko Zooma su morali da budu uključeni na video-pozivu da ne bi došlo do bilo kakvog varanja, a imali su sat vremena za 25 pitanja. Za prvi krug sam ih pripremala sama, dok nam je u pripremi za drugi krug pomogla i profesorica biologije Jelena Pejić", rekla je Elezovićeva i dodala da smatra da nastavnici ne treba samo da se baziraju na đake koji ne žele da uče.

"Naravno, svi moramo da se pozabavimo njima i da ih naučimo barem nečemu, ali mislim da svi treba mnogo više energije da posvetimo đacima koji stvarno nešto žele i da ovakvih odlazaka na međunarodna takmičenja bude mnogo više u budućnosti. Sam prolazak u drugi krug i poziv u finale je veliki uspjeh za nas u svakom pogledu. Ovo je prva godina da smo pokušali, spremali smo se više iz zezancije i jer je to đacima zanimljivo. Na kraju smo imali odlične rezultate, ja sam prezadovoljna i ponosna što su spremni da rade i posvete svoje vrijeme nečemu što je korisno za njih", kazala je nastavnica Elezović.

Jedna od učenica koja ide u Hag 10. juna je Jelena Gatarić, koja za "Nezavisne novine" ističe da gradivo nije bilo teško, iako su polagali na engleskom jeziku.

"Mi nismo očekivali neke velike rezultate, već smo gledali na ove pripreme kao na zabavu i priliku da naučimo nešto novo. Sve termine smo učili na engleskom jeziku, ali njega učimo već pet godina u školi tako da sve razumijemo", rekla je Jelena.

I njena drugarica Ana Davidović je saglasna da pripreme nisu bile teške, a kako je istakla, većinu gradiva savladala je i naučila na dodatnim sekcijama.

I Anastasija Mišić je uživala u pripremama i raduje se odlasku u Hag, a, kako kaže za "Nezavisne novine", najviše je uživala u računarskim simulacijama.

"Uzbuđena sam jer idemo da vidimo nešto novo, posjetićemo drugu državu, a, iskreno, nisam očekivala da ćemo se ovako dobro plasirati", kaže Anastasija.

I jedini dječak u ovoj grupi Danilo Marić kaže za "Nezavisne" da jedva čeka odlazak na takmičenje i priliku da vidi nova pitanja, kao i da ostali predmeti nisu ispaštali zbog pripreme za STEM olimpijadu.

"Najteža su mi bila pitanja iz hemije, a vidjećemo kako će tamo biti. Nemam neka velika očekivanja, uspjeh je što smo prošli, ali daćemo sve od sebe", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije