Obrazovanje

Bazen na Fakultetu sporta uskoro u upotrebi

Bazen na Fakultetu sporta uskoro u upotrebi
Foto: Vlada KS | Bazen na Fakultetu sporta uskoro u upotrebi

SARAJEVO - Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović, posjetila je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo.

Dekan fakulteta Ifet Mahmutović upoznao je prisutne sa istorijom fakulteta koji je tokom prošle godine proslavio 60 godina nastavnog i naučnog rada.

Istakao je da je fakultet na svom akademskom putu dao veliki doprinos razvoju sporta i sportske kulture u Bosni i Hercegovini, te je naglasio da je fakultet iznio ideju o Olimpijadi, u čijoj organizaciji su dali ogroman doprinos profesori i student ovog fakulteta.

U posljednjih 15 godina fakultet je inovirao, mijenjao i uvodio nove studijske programe, te su profesori ovog fakulteta zajedno sa studentima učestvovali na velikim svjetskim i evropskim takmičenjima, ljetnim i zimskim olimpijskim igrama, pritom osvajali i najsjajnija sportska odličja.

Jedan od važnih projekata Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja jeste i rekonstrukcija bazena koja traje već godinama, gradnja je počela davne 2004. godine, a uloženo je više od četiri miliona KM. Danas je bazen u potpunosti obnovljen, i ostaje još da se dobije upotrebnu dozvola kako bi student mogli koristiti i ovaj resurs za svoje naučne i nastavne programe. Radove završne faze obnove finansirala je Vlada Kantona Sarajevo koja je osigurala više od 2,8 miliona KM.

Mahmutović je istakao da se iskreno nada da će bazen čim prije dobiti upotrebnu dozvolu, kako bi se ponovo nakon više od 30 godina mogao odvijati nastavno-naučni proces, osjetiti duh olimpizma koji nose naši profesori i studenti, i radost djece i mladih, učenika i učenica svih uzrasta dok uče svoje prve plivačke zaveslaje.

“Želimo otvoriti naš bazen čim prije, jer samo tako možemo ostvariti naše obrazovne i sportske ciljeve, pružajući mladima ali i ljudima svih generacija nadu u bolje sutra, ljepši grad i uspješnije bosanskohercegovačko društvo” istakao je dekan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije