Obrazovanje

Besplatni udžbenici biće putem interneta dostupni i đacima u RS

Besplatni udžbenici biće putem interneta dostupni i đacima u RS
Foto: N.N. | Besplatni udžbenici biće putem interneta dostupni i đacima u RS

BEOGRAD - Srpski profesor Aleksandar Kavčić, jedan od vodećih informatičara u svijetu, koji dio milionske odštete dobijene od kompanije "Marvel" namjerava da uloži u udžbenike, rekao je danas da će ti udžbenici, kada budu odobreni, biti besplatno dostupni putem interneta za srpske osnovce od Srbije do Republike Srpske, BiH i bilo gdje se oni nalazili.

"Kada budemo imali napisane i od Ministarstva prosvete (Srbije) odobrene udžbenike, sve ćemo ih okačiti na internet sajt i odatle će svako moći besplatno da ih skine", rekao je Kavčić.

Napomenuo je da je zasad sve u procesu pisanja udžbenika, ilustrovanja i lektorisanja, a nakon toga će udžbenici biti poslati na odobravanje Ministarstvu prosvjete Srbije.

"Ozbiljno se radi na svemu tome, računajući i udžbenike za strane jezike. Finansiraćemo izdavanje više od stotinu naslova na kojima, u dosta slučajeva, rade i po dva-tri autora. Proces pisanja svih ovih udžbenika trajaće sigurno dve do tri godine, ali prve udžbenike očekujemo mnogo, mnogo ranije", naveo je Kavčić.

Kazao je da se nada da će, kada udžbenici budu završeni i dostupni besplatno na sajtu, i direktori škola, kao i učitelji i nastavnici, a prije svega roditelji, sve to podržati.

"Neće biti više razloga da roditelji kupuju skupe komplete udžbenika", naveo je Kavčić, koji živi na relaciji Ostin (Teksas) - Beograd, a od dijela novca rekordne sudske odštete od 750 miliona dolara za krađu intelektualne svojine u sferi informacionih tehnologija osnovao je Fondaciju "Alek Kavčić".

Napomenuo je da njegov cilj nije da se fizički dijele štampani papirni udžbenici, već će svi udžbenici biti besplatno dostupni na internetu, te će na taj način biti dostupni učenicima osnovnih škola i u Srbiji i Republici Srpskoj, BiH i dijaspori.

Istakao je da to što radi njegova fondacija nije nikakva novina te je podsjetio da su besplatni udžbenici za učenike osnovne škole na ovaj način (putem interneta) dostupni u mnogim zemljama, i to ne samo u veoma bogatim državama, poput SAD.

"Zaista postoje svuda u svetu od Indije do Amerike. Zapravo, Srbija je izuzetak u smislu da ne znam da negde postoji ovako liberalno tržište udžbenika kao u Srbiji, a da je osnovno obrazovanje obavezno", naglasio je Kavčić.

Govoreći o motivaciji za ovakvu odluku da finansira besplatne udžbenike, rekao je da želi da, na neki način, vrati nešto Srbiji, zemlji iz koje potiče.

Podsjetio je da je bivši đak beogradske Matematičke gimnazije i da zna koliko sjajnih mladih ljudi prolazi kroz ovu školu i kakvo je obrazovanje pružila.

"Pre svega želim da vratim nešto toj školi, ali i šire. Čvrsto verujem da država, društvo mora svakom detetu, bez obzira na materijalno stanje roditelja, omogućiti da dostigne svoj pun potencijal. I zato obrazovanje mora biti besplatno, bez favorizacije dece elite", naglasio je Kavčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije