Obrazovanje

Bez škole nema života, obnovljeno područno odjeljenje u Ljeskovim Vodama

Bez škole nema života, obnovljeno područno odjeljenje u Ljeskovim Vodama
Foto: Sanja Čakarević | Bez škole nema života, obnovljeno područno odjeljenje u Ljeskovim Vodama

DOBOJ - Nakon skoro pola vijeka petorazredno područno odjeljenje Osnovne škole "Milan Rakić" u Ljeskovim Vodama dobilo je novi krov, stolariju i fasadu, te pristupne staze.

"Škola je bila havarisana, toliko godina nije ulagano ništa u nju, a sada smo napokon uspjeli zajedničkim naporom i trudom da je obnovimo. Generacijama smo ovdje pohađali  školu moje sestre, ja i ostali mještani", kaže Nenad Gostimirović, čija kćerka Ana pohađa drugi razred.

"Bez škole nema života. Moji sinovi Ljubiša i Petar idu ovdje, Ljubiša peti razred, Petar prvi. Ja imam kuću 500 metara odavde, da moramo voziti djecu dalje otežalo bi nam", priča Sreto Božičković.

Rekonstrukciju školskog objekta zajednički su finansirali Gradska uprava Doboj, EFT RiTE Stanari i UNDP.

"Vjerujem da ima djece naših radnika koji idu u ovu školu. Tako smo odlučili s obzirom na to da smo završili obnovu škola u opštini Stanari, onda smo prvu graničnu. Malo smo izašli iz svog atara. Znači, mi smo uložili oko 50.000 maraka", rekao je Savo Mirković, direktor RiTE Stanari.

"Kroz projekat UNDPa zajedno s EFTom koji je najveći dio sredstava uložio u adaptaciju ove škole, grad Doboj je dao 30.000 KM i UNDP posredstvom Vlade Švedske kroz zeleni ekonomski razvoj 20.000 KM... Raduje me što smo dogovorili da će sljedeća faza biti toplifikacija ovog objekta, tj. EFT će uraditi centralno grijanje, a grad Doboj kompletnu rekonstrukciju mokrih čvorova, zbornice i ove dvije učionice", izjavio je Boris Jerinić,  gradonačelnik Doboja.

Nevenka Božičković, učiteljica u penziji, prisjetila se da je davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka ova škola u kojoj je radila 10 godina bila puna đaka, dok se danas učenici mogu nabrojati na prste dvije ruke.

"U to vrijeme se radilo u tri smjene, bilo je 120 učenika u prva četiri razreda, pa smo imali i peti još 30 učenika, znači 150 učenika. Djeca su odlazila sa fenjerima odavde naveče, kada završe nastavu. Roditelji su bili zaista korektni, dolazili su po djecu", kazala je Nevenka.

"Učenika trenutno u ovoj školi je 10, znači petorazredna je škola, dvije učiteljice rade, imamo dva kombinovana odjeljenja. U dvije učionice se radi prva smjena, dovoljno je prostora, naravno. Učionice su opremljene u skladu sa našim mogućnostima", naveo je Stanislav Nakić, direktor Osnovne škole "Milan Rakić".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije