Obrazovanje

BiH dobila prvi "Grčki kutak"

BiH dobila prvi "Grčki kutak"
Foto: N.N. | BiH dobila prvi "Grčki kutak"

DOBOJ - Za manje od tri mjeseca jedna učionica u Ekonomskoj školi postala je "Grčki kutak" u kojem je Dimitris Papandreu, ambasador Grčke u BiH, u ponedjeljak svojom rukom napisao zanimljivu poruku.

"Grci nisu samo oni koji govore grčki jezik, već i oni koji učestvuju u podučavanju istog, stoga vas ovdje smatramo Grcima. To je misao jednog grčkog filozofa koji se zove Isokrat", kazao je Papandreu te podsjetio da su devedesetih godina prošlog vijeka, za vrijeme ratnih zbivanja u BiH, djeca školskog uzrasta iz Doboja boravila u Grčkoj, gdje su imali priliku da se upoznaju s ovom zemljom.

"Ovaj kutak je namijenjen ne samo za đake Ekonomske škole, nego za cijeli grad, za sve naše sugrađane zainteresovane da uče grčki jezik i o grčkoj kulturi... Nadamo se da ćemo se ubrzo, onako kako je ambasador i rekao, povezati i sa Sarajevom i sa Banjalukom i sa svim drugim centrima. Takođe smo pričali i sa Predstavništvom RS u Solunu i oni su nam rekli da će nam dati punu podršku kada je riječ o razmjeni naših učenika i učenika u Solunu", rekla je Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

Opremanje "Grčkog kutka" pomogla je Ambasada Grčke u BiH, koja je za njegov rad između ostalog donirala televizor i laptop, dok je grčki preduzetnik Konstatinos Panos koji posluje u Doboju darovao biblioteku.

U znak sjećanja na otvaranje "Grčkog kutka" zvanice, među kojima su bili i Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, te Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, od ambasadora su, uz želju da iz njih ubuduće piju kafu, dobili šolje sa motivima zemlje u koju Dobojlije najradije odlaze na ljetovanje.

"Neizmjerna zahvalnost Njegovoj ekselenciji koji je prepoznao ideju škole u Doboju. Naravno, zahvaljujem i ministru Klokiću, koji je danas svojim prisustvom dao pečat na sve ono što je urađeno, a ponosan sam posebno zato što je ovo prvi 'Grčki kutak' u BiH. Doboj je dobio kutak koji nema nijedna lokalna zajednica", kaže Jerinić.

"Nadam se da će ovaj projekat doprinijeti da grad Doboj i grčki narod budu još prisniji i još čvršći... Vlada RS stoji na raspolaganju da podrži realizaciju sličnih projekata u drugim lokalnim zajednicama", naveo je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije