Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Bijeli mantil i volan privlačni za odrasle

Bijeli mantil i volan privlačni za odrasle
Foto: N.N. | Bijeli mantil i volan privlačni za odrasle
Goran Lajić

​BANJALUKA - Odrasli u Republici Srpskoj lani su najviše upisivali zanimanja medicinskog tehničara, vozača motornog vozila i ekonomskog tehničara.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Zavoda za obrazovanje odraslih RS, prošle godine bio je upisan 1.541 polaznik, od toga 642 žene i 899 muškaraca.

"Najviše zainteresovanih bilo je za zanimanje medicinskog tehničara, njih 330, za vozača motornih vozila 319 te za ekonomskog tehničara 118 polaznika", rekli su u Zavodu i dodali da je u ovoj godini od prijavljena 132 polaznika najviše zainteresovanih bilo za zanimanja ekonomskog tehničara, njih 30, za vozače motornih vozila 27, te za tehničare drumskog saobraćaja 25. Navode da u RS trenutno postoje 72 registrovana organizatora obrazovanja odraslih.

Dijana Božić, direktor Mašinske škole u Prijedoru, kaže za "Nezavisne" da su u toku prošle godine imali tri programa za osposobljavanje odraslih, a to su bili zavarivači MIG/MAG postupkom te operateri na CNC mašinama za metal i za drvo.

"Imali smo 24 polaznika u svakoj grupi i to smo radili u okviru projekta s Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora 'Preda', te su naši polaznici obuku pohađali besplatno. Praktična nastava je realizovana dijelom u školi, a dijelom u preduzećima, te se značajan dio tih ljudi i zaposlio u preduzećima gdje su imali praktičnu nastavu, jer su ih preduzeća odabrala kao najbolje", kaže Božićeva.

Ističe da trenutno imaju otvoren konkurs za CNC operatere za metal i za zavarivače MIG/MAG postupkom za nezaposlena lica te da već imaju dovoljan broj zainteresovanih nezaposlenih lica, posebno za osposobljavanje operatera na CNC mašinama.

"U ovom programu koji planiramo realizovati najveći dio nastave će se realizovati u školi, jer smo mi kroz određene projekte već uspjeli opremiti kabinete", kaže Božićeva. Dodaje da lica koja završe obuke nemaju obavezu ni prema školi ni prema preduzećima u kojima rade praktičnu nastavu da tu ostanu i rade.

"Mislim da bi ih na neki način trebalo obavezati da ostanu i rade u domaćim preduzećima, posebno kod ovih programa gdje je njihovo obrazovanje besplatno, jer ipak na neki način kroz projekte ili kroz sredstva Gradske uprave ulaže dio sredstva i to nije mali dio", kaže Božićeva.

Naglasila je da bi to trebalo regulisati na način kao obavezu, da polaznici nakon završetka obuke određen period provedu u preduzeću gdje su bili na praktičnoj nastavi.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da postoji potreba da se uvede obaveza potpisivanja ugovora između radnika i poslodavca koji ga je obučavao ukoliko je to finansirao poslodavac.

"Činjenica je da mora postojati obaveza ukoliko je poslodavac uložio neka sredstva, pa i država. Mora postojati neka obaveza vraćanja tih sredstava ili odrađivanje rada za neki period i da radnik radi u tom preduzeću", zaključuje Trivić za "Nezavisne".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije