Obrazovanje

British Council: Osnovci u BiH stiču vještine za 21. vijek

British Council: Osnovci u BiH stiču vještine za 21. vijek
Foto: N.N. | British Council: Osnovci u BiH stiču vještine za 21. vijek

SARAJEVO - U protekle dvije godine, tokom regionalnog programa "Škole za 21. vijek" koji sprovodi British Council s ciljem da doprinese razvoju kritičkog mišljenja, rješavanja problema i programiranja kod milion učenika uzrasta od 10 do 15 godina širom zapadnog Balkana, u BiH je donirano 9.240 micro:bit uređaja i, za primjenu novih vještina i tehnika u nastavi, obučeno više od 1.600 nastavnika i 373 direktora škola.

Ovo su samo neki od rezultata trenutno najvećeg obrazovnog programa u regionu objavljenih povodom Međunarodnog dana obrazovanja, saopštio je danas British Council.

Kako navode, projekat "Škole za 21. vijek" i u trećoj godini rada nastavlja da pruža podršku obrazovnim sistemima u regionu i omogućava učenicima da ovladaju vještinama koje će im obezbijediti bolje šanse za lični napredak i buduće zaposlenje.

"Pred svima nama je danas veliki izazov da djecu pripremimo za poslove koji možda još i ne postoje. Zbog toga je ključno ne samo da ih digitalno opismenimo, već i da ih podučimo vještinama kritičkog i kreativnog razmišljanja neophodnim za konkurentnost na tržištu rada. Da bismo to i postigli donirali smo napredne džepne programibilne micro:bit uređaje osnovnim školama, na kojima programiranje uče djeca iz najrazvijenijih zemalja, ali i pripremili obuke za nastavnike i direktore škola koje su mnogi od njih uspješno završili", istakao je Piter Braun, direktor British Councila za zapadni Balkan.

Dodao je da zahvalnost duguju i ministarstvima obrazovanja, koja su prepoznala značaj projekta za unapređenje obrazovnog sistema i pružila punu podršku u realizaciji.

"Četvrta industrijska revolucija se upravo dešava i svi mi zajedno moramo pripremiti djecu za pametnu budućnost", kazao je on. 

Trogodišnji regionalni program "Škole za 21. vijek" sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Vrijedan je 10 miliona funti i obuhvatiće sve osnovne škole regiona i čak milion učenika naučiti vještinama neophodnim za buduća zanimanja, navode iz British Councila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije