Obrazovanje

Brucošima besplatno stanovanje dva mjeseca u SC "Nikola Tesla"

Brucošima besplatno stanovanje dva mjeseca u SC "Nikola Tesla"
Foto: Jelena Đurđević | Brucošima besplatno stanovanje dva mjeseca u SC "Nikola Tesla"

BANJALUKA - Iako su okupljeni studenti ispred paviljona u Banjaluci tražili da budu oslobođeni plaćanja smještaja deset mjeseci ili dva mjeseca sa hranom, Upravni odbor SC "Nikola Tesla" istakao je u petak da su donijeli odluku da brucoši budu dva mjeseca oslobođeni plaćanja smještaja, ali bez hrane.

Plaćanja smještaja su oslobođeni jer se kasnilo sa završetkom renoviranja paviljona dva.

"Nećemo se zasititi mrvicama koje su nam ponudili, plus te mrvice su nam ponudili bez našeg znanja, jer se pojavila informacija da smo mi zahtijevali da nam se isplati po 125 KM", kazao je Vladimir Mišković, brucoš na Ekonomskom fakultetu iz Ribnika.

Okupljenim studentima pridružio se i Draško Stanivuković, poslanik u Narodnoj skupštini RS, koji je poručio da je besplatni smještaj od dva mjeseca koje je obećalo rukovodstvo ovog doma besmisleno.

Rukovodstvo doma ističe da je Upravni odbor SC "Nikola Tesla" donio u petak ujutru odluku da brucoše koji su smješteni u paviljon dva oslobode plaćanja stanarine za decembar ove i januar sljedeće godine, iako su dan ranije iz Skupštine studenata Studentskog centra kazali da će predati zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS da se za 87 brucoša izvrši povrat novca od po 125 KM.

"Novi zahtjev Skupštine studenata ovog doma je bio da studenti budu oslobođeni plaćanja stanarine za period za koji se kasnilo s useljenjem", rekao je Dragoslav Topić, v.d. direktora Studentskog centra.

Cijene smještaja i ishrane za studente ostale su na prošlogodišnjem nivou.

"Iako se radi o renoviranim sobama, cijena smještaja u paviljonu dva je 25 KM za dvokrevetnu i 20 KM za trokrevetnu sobu, dok tri obroka u studentskoj menzi koštaju tri KM", rekao je Topić.

Dodao je da se, prema informacijama koje je dobio od izvođača radova, renoviranje paviljona jedan odvija predviđenom dinamikom, a rok za završetak je kraj godine.

Savan Vujin, potpredsjednik Unije studenata RS, izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o oslobađanju plaćanja stanarine studenata za dva mjeseca, te dodao da će Unija nastojati da pronađe način za oslobađanje od plaćanja za još nekoliko mjeseci.

"Kada je riječ o okupljanjima studenata i njihovim protestima, oni se vode nekim stvarima koje nisu konkretizovane", kazao je Vujin.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture istakli su da nisu dobili još nikakav zahtjev od Skupštine studenata za refundiranje troškova brucošima, ali da je nedavno razgovarano o mogućnostima udovoljavanja zahtjevima studenata koji se odnose na određene ustupke kod plaćanja troškova smještaja u ovom studentskom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije