Obrazovanje

Budući kuvari u Banjaluci rade na modernim aparatima

Budući kuvari u Banjaluci rade na modernim aparatima
Foto: Ustupljena fotografija | Budući kuvari u Banjaluci rade na modernim aparatima

Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola već nekoliko godina unazad putem donacija dodatno oprema kabinete za praktičnu nastavu, a ove godine su nabavili nekoliko novih aparata koji će učenicima pomoći da usavrše svoje znanje.

Naime, ova škola je već sedam godina članica fondacije "La Fondation pour la Formation Hoteliere", čije je sjedište u Švajcarskoj.

Predrag Tošić, profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi, rekao je za "Nezavisne novine" da je ova škola jedna od rijetkih srednjih škola koja je njihov član, jer su, kako on kaže, njihovi članovi uglavnom fakulteti ugostiteljstva i turizma.

"Ova fondacija svih ovih godina pomaže našu školu, odnosno oprema kabinete za kuvarstvo, te smo mi dosad od njih dobili donacije u iznosu od oko 80.000 KM", rekao je Tošić.

Prema njegovim riječima, na godišnjem nivou od ove fondacije dobiju 10.000 do 15.000 KM, zavisno od godine do godine.

"Možemo da se pohvalimo time da smo jedna od rijetkih škola koja ima aparate za kuvanje u vakuumu, zatim dehidratore, a tu su i najnoviji mikseri, najmodernije vrste peći koje mogu da peku i kuvaju na pari", rekao je Tošić.

Kako ističe, naredne godine u planu imaju nabavku kompresora za farbanje kolača, kao i jedan uređaj koji se zove šoker i koji služi za brzo zamrzavanje kolača.

"Ukoliko nam i sljedeće godine odobre donaciju, u planu imamo kupovinu termomiksera, to je jedna vrsta blendera. To nam zaista mnogo pomaže jer sve napreduje pa tako i ugostiteljstvo, te ukoliko naši učenici rade sa novim aparatima mnogo im je lakše da se uključe u radni proces nakon završetka školovanja", rekao je Tošić.

Kako navodi, ove godine su uz pomoć ove fondacije nabavili dehidrator.

"To je uređaj kojim uzimamo svježe voće, te od njega pravimo čips koji koristimo kako za pripremu, tako i za dekorisanje jela", kazao je Tošić.

Kako je dodao, grad Banjaluka je posljednje dvije godine donirao značajna sredstva za modernizaciju opreme u kuhinji i šanka u restoranu škole u kojem učenici obavljaju praksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije