Obrazovanje

Budući majstori peku zanat kod 15 poslodavaca

Budući majstori peku zanat kod 15 poslodavaca
Foto: Sanja Čakarević | Budući majstori peku zanat kod 15 poslodavaca

DOBOJ - Među sedamdesetak učenika Tehničke škole koji će ove školske godine praksu obavljati kod 15 poslodavaca kriju se budući majstori na koje će Dobojlije moći računati kada im zatrebaju auto-mehaničari, bravari, zavarivači.

"Recimo, od tri ili četiri učenika najmanje jedan ostane kod nas u stalnom radnom odnosu, takva je bila dosad praksa. Ove godine će na praksu tri učenika, mislim da su dvojica iz drugog i jedan iz trećeg razreda koji je već bio prošle godine. Kod nas se prvo upoznavaju s procesom rada, sa vrstom i načinom upotrebe određenih materijala i kroz praktičan rad. Imamo vrsne majstore i oni tako stiču znanje kroz tu praktičnu obuku. Kod nas su uglavnom radnici matelske struke, uglavnom su to tokari, zavarivači", rekao je Nedžad Bešlagić, predstavnik firme "MBA Steel".

Nikola Košti, učenik trećeg razreda, školuje se za auto-mehaničara, a u jednom ovdašnjem auto-servisu već je naučio kako se popravlja auto.

"Dvije godine idem kod istog poslodavca, zadovoljan sam radom i nastaviću vjerovatno da idem poslije škole raditi. Kada je majstor dobar, to je više od pola posla", kaže on.

Na pitanje hoće li majstor otkriti sve tajne zanata ili nešto sakrije, odgovara:

"Pa, možda nešto i sakrije, ne znam, ali pretežno sve objasni i pokaže", rekao je Košti te dodao da se za nekoliko godina vidi u vlastitom auto-servisu.

Koliko se praksa kod poslodavca razlikuje od one u školi i koliko je važna, objasnila je Jelena Perišić, nastavnica praktične nastave u Tehničkoj školi.

"Dosta se razlikuje, jer bitno je da nauče da rade s ljudima i da funkcionišu u jednom kolektivu. U školi mogu steći određenu praksu jer mi posjedujemo odgovarajuće mašine za to, ali je, naravno, svaka firma bolje opremljena određenim mašinama", navela je Perišićeva.

Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole, kazao je da će 68 đaka iz šest odjeljenja pohađati praktičnu nastavu i biće podijeljeni u dvije grupe.

"Jedna grupa učenika će da radi praktičnu nastavu u prvom polugodištu, a druga u drugom. Ono što smo uveli kao novinu, da bismo nagradili rad naših učenika, je da ćemo svim odličnim učenicima pružiti priliku da cijelu godinu rade praktičnu nastavu kod preduzetnika. Na praksu idu auto-mehaničari, obrađivači metala, bravari, zavarivači, obrađivači metala rezanjem. Mi smo se potrudili da u kontaktu s privrednicima zadovoljimo njihove potrebe, da im to podijelimo u dvije grupe kako bismo dali našim učenicima mogućnost da se dokazuju na praktičnoj nastavi, a isto tako da bismo privrednicima dali mogućnost da oni poslije toga ipak proberu onoga ko se bolje pokaže. Moramo praviti u školi neki takmičarski duh, mislim da to nedostaje našem školstvu", izjavio je Dostanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije