Obrazovanje

Budući prvačići od petka na pripremama za školu

Budući prvačići od petka na pripremama za školu
Foto: N.N. | Budući prvačići od petka na pripremama za školu

BANJALUKA - Za 4.353 buduća prvačića u RS koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja od petka će se organizovati tromjesečni program pred polazak u školu, koji će biti realizovan u 39 predškolskih ustanova i 74 škole širom RS.

Rekli su ovo u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, gdje ističu da će realizacija programa biti omogućena i u onim ruralnim sredinama gdje grupe broje od pet do sedam polaznika.

"Broj djece koja su obuhvaćena ovim programom predstavlja oko 45 odsto od ukupnog broja djece u RS koja u septembru treba da krenu u školu. U ovoj godini u program je uključeno još pet osnovnih škola, na području Ribnika, Ugljevika, Kotor Varoša, Prijedora (Brezičani) i Banjaluke (Potkozarje)", kažu u Ministarstvu.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, kaže da ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj mališana kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje.

"Očekuje se da će i ove godine najviše vaspitača biti angažovano s evidencije nezaposlenih lica Zavoda za zapošljavanje RS, što je bila praksa i prethodnih godina", rekla je Trivićeva i dodala da je partner u realizaciji programa za djecu pred polazak u školu organizacija "Save the Children".

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola za grad Prijedor i Oštru Luku, kaže da je veliki značaj pripremne nastave zato što se odvija u školi, jer djeca ovladaju i prostorom u kojem će da borave od septembra.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da će djeci ovaj tromjesečni program koristiti da se socijalizuju sa drugom djecom, jer djeca koja nisu išla u vrtić nisu imala takvu priliku.

Program će se izvoditi od 1. marta do 31. maja i trajaće svaki radni dan po tri časa u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta.

"Vlada RS za ovaj program obezbijedila je najviše sredstava dosad u ukupnom iznosu od 337.000 KM", pojasnili su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije