Obrazovanje

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Peticija za opstanak područnih škola

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Peticija za opstanak područnih škola
ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Peticija za opstanak područnih škola

TREBINJE - Roditelji učenika i nastavnici područnih odjeljenja trebinjske Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj" iz seoskih područja Lastva i Ljubomir poslali su Ministarstvu prosvjete, nauke i kulture RS peticiju sa 400 sakupljenih potpisa, u kojoj se traži da u narednoj školskoj godini ne budu ukinuta ova područna odjeljenja.

Svjesni da je 40 učenika starijih odjeljenja minimum koji treba biti zadovoljen da škola ne bude ukinuta, roditelji i nastavnici ne negiraju činjenicu da ih je u Lastvi svega 23, ali, kako kaže direktor škole Darko Jegdić, eventualno ukidanje bi imalo daleko veće posljedice jer ovoj školi gravitira veliki broj stanovništva.

"Škole u gradu su odavno prebukirane, a lastvanski objekat je nedavno renoviran, urađeno je novo centralno grijanje i informatički je opremljen", rekao je on dodavši da za dvije naredne školske godine imaju 15 novih učenika najavljenih za upis i da se sedam do deset učenika upiše svake godine u ovu školu, tako da ne vidi razlog da se ukidaju starija odjeljenja.

On objašnjava da će u školi u Ljubomiru u školskoj 2016/2017. biti sedmoro đaka, što će biti dovoljno za opstanak škole. Kaže da je i ova škola, za razliku od mnogih neuslovnijih koje i dalje funkcionišu, nedavno renovirana.

Jegdić dodaje da bi racionalizacijom tri prosvjetna radnika škole ostala na ulici, bez ijednog jedinog časa, a sedam njih bi, proporcionalno nastavnom osoblju, izgubilo potrebnu normu, kao i jedan pomoćni radnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije