Obrazovanje

Četiri dizajnerska imena koja vladaju Francuskom

Četiri dizajnerska imena koja vladaju Francuskom
Foto: N.N. | Četiri dizajnerska imena koja vladaju Francuskom

Kada je riječ o dizajnu, možda jedna od prvih asocijacija koja se svima rodi istog trenutka jeste Francuska. U ovoj zemlji rođene su i rasle neke od najvećih zvijezda modne industrije, pa zato i ne čudi činjenica da su neki od najboljih svijetskih grafičkih i web dizajnera upravo Francuzi.

Zato smo napravili istraživanje i došli smo do nekoliko imena autora i agencija u usponu. Zapamtite ova imena ili počnite da pratite njihove profile, jer oni kreiraju trendove.

Frederik Tacer

Ovaj mladi Francuz je studirao i diplomirao u Lionu, na Fakultetu umjetnosti i dizajna. Nakon kratke prakse u Londonu, vratio se u Pariz, gdje je nastavio da radi kao frilenser.

Kada govori o svom radu, često citira Bruna Munarija, italijanskog umjetnika i dizajnera koji je govorio da je „napredak u jednostavnosti, a ne u komplikovanju”. Upravo stoga, Frederik teži minimalističkim formama i funkcionalnosti i pronalazi ljepotu u jednostavnim oblicima.

Svoju zemlju voli jer se u njoj osjeća kao u vremeplovu, imajući u vidu bogatu historiju i dostupnost umjetnina iz davnih vremena, u kojima često traži inspiraciju.

Playground

Riječ je o dizajnerskom studiju koji bazu ima u Parizu. Ogranak u Amsterdamu posluje podjednako dobro kao i centrala.

Playground okuplja mlade francuske dizajnere koji formiraju grupu ljudi koji se bave, kako ih kritičari opisuju, „zabavnim i koloritnim pop dizajnom”. Oni su posvećeni tipografiji, grafičkom dizajnu i ilustracijama.

Direktor ovog studija jednom prilikom je izjavio kako mu je dosadilo da sve što radi bude sofisticirano i umjereno, pa se opredijelio za zabavu i vedre boje. Njegova filozofija se pokazala ispravnom kada su počeli da pristižu klijenti iz cijelog svijeta.

Le Duo

Alberik d’Haldiviler i Leopoldina Solovici su osnivači agencije Le Duo. Ona za svjetski poznate brendove radi editorijale i oglašivačka rješenja bazirana na flat dizajnu, odsustvu perspektive, odvažnim i hrabrim vizuelnim rješenjima i potpuno revolucionarnim štampanim materijalima. Sem klasičnim formama, oni se bave i gravurom, slikanjem na staklu i korišćenjem drveta u svojim radovima. Budući da su se oboje povukli u područje van grada, tvrde da inspiraciju pronalaze u prirodi, ali posao ih i dalje drži uključenim u različite društvene događaje.

Akarte

Ovu mladu agenciju osnovala su u Parizu tri francuska dizajnera koji su poželjeli da udruže snage, stilove i talente kako bi došli do klijenata dovoljno hrabrih da prihvate njihova rješenja.

Danas kombinuju tipografiju, video-produkciju, fotografiju, 3D dizajn, pa čak i muzičko oglašavanje za brendove širom svijeta, posebno one iz oblasti umjetnosti, kulture, medija i mode.

U njihovom manifestu jednostavno piše: „Mi dizajniramo onako kako mi hoćemo i mjenjamo stilove kako nam se prohtije. I uvijek uspjevamo da stvorimo nešto što klijent svesrdno prihvata i sa ponosom prezentuje.” Ključ je u samopouzdanju, a ovom studiju to ne manjka.

Učite na vrijeme

Ako želite da krenete stopama ovih mladih, uspješnih i ostvarenih ljudi, u tome vam neće pomoći kratki kursevi na kojima ćete izgubiti vrijeme i novac. Izdvojte bar jednu godinu i posvetite se učenju na pravi način, uz obučene i kvalitetne mentore.

Upišite grafički dizajn i uskoro ćete moći da konkurišete za bilo koji posao u ovoj struci koji vam se učini primamljivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije