Obrazovanje

Četiri izazova upravljanja sopstvenom agencijom

Četiri izazova upravljanja sopstvenom agencijom
Foto: N.N. | Četiri izazova upravljanja sopstvenom agencijom

Vodite agenciju? Evo kako da izbjegnete neke od najvećih izazova

Nakon određenog vremena koje provedu kao slobodni, povremeno angažovani radnici, mnogi profesionalci se opredjeljuju za to da otvore sopstvenu agenciju.

Za veliki broj njih ovo predstavlja ostvarenje snova. Zato oni često ne razmišljaju previše o haosu koji može da uslijedi, a koji čine prekratkii rokovi, slaba organizacija, zaposleni pod stresom i još mnogo drugih problema.

Iako postoji veliki broj softvera i alata koji vam mogu pomoći u vođenju sopstvene agencije, nekada jedan program nije dovoljan da riješi sve izazove na koje nailazite za vrijeme rada.

Zato morate da se oslonite na svoj razum i poznavanje svojih zaposlenih kako biste uspjeli da organizujete agenciju tako da ne upadnete u neku od zamki koje ona krije. Evo nekoliko savjeta kako počnete.

Ne prihvatajte svaki posao

Naravno da je izazovno i da će vas svaka nova poslovna ponuda zainteresovati kada se opredijelite za sopstvenu agenciju.

Ali važno je da znate da će poslova uvijek biti. Ukoliko su vam trenutno svi resursi zauzeti i nemate kome da dodjelite novi zadatak, nemojte zatrpavati svoj tim, a ni sebe. Umjesto toga učtivo saopštite da trenutno niste zainteresovani i eventualno preporučite nekoga ko bi mogao da preuzme zadatak.

Koliko god privlačno bilo pridobijanje novih klijenata, ukoliko ne naučite da odbijate ponude, ostaćete u vrtlogu obaveza, zatrpani zadacima kojima ne možete dovoljno da se posvetite.

Budite fleksibilni

Još prvog dana na poslu, bilo u svojoj ili bilo kojoj drugoj agenciji, shvatićete gorku istinu – da nijedan projekat nikada ne ide apsolutno po planu i da nijedna firma ne funkcioniše u potpunosti po standardima i pravilniku.

To morate da prihvatite i potom treba da naučite kako ćete na najbolji način da odgovorite na svaku nepredviđenu okolnost i prilagodite resurse kojima u datom trenutku raspolažete kako biste što bezbolnije završili posao.

Imajte u vidu to da se koliko je neko dobar menadžer ne vidi u situacijama kada sve ide kao što je isplanirano, već upravo u onim stanjima kada on uspije da pronađe način da riješi problem čak i kada sve skrene sa puta.

Ne prekidajte zaposlene u poslu

Mikromenadžment je nešto što može ozbiljno da naruši radnu atmosferu i raspoloženje među ljudima u vašem timu.

Ukoliko vaši zaposleni shvate da im ne vjerujete dovoljno da im prepustite određene zadatke, njihova produktivnost će drastično opasti i primjetićete problem sa rezultatima njihovog rada.

Ne ometajte ih.

Nemojte da šaljete mejlove svom timu na svakih deset minuta ili da sjedite pored njih dok rade najjednostavnije, svakodnevne projekte. Pokažite povjerenje i razumjevanje za kompleksnost njihovog posla. Dovoljno je da se sjetite da ste i vi bili u istoj situaciji.

Kontrolišite sastanke

Iako ih niko ne voli, sastanci su neophodni.

Njima se utvrđuje u kojoj fazi projekta se nalazi tim, ko je na kom zadatku, šta su izazovi sa kojima se ljudi sreću, kako ih najbolje mogu riješiti i definišu se sljedeći koraci.

Međutim, sastanci u gotovo svim strukama imaju tendenciju da se produže i razblaže tako da se okupljeni dotaknu velikog broja tema koje nisu bile u planu, pa često i onih koje se tiču privatnih priča.

Zato je posao menadžera da zadrži tok sastanka i da izbjegne ovakve situacije, kako bi se okupljanje završilo što prije i sa što boljim i konstruktivnijim zaključcima.

Imati svoju agenciju je naporan i ozbiljan posao. Ne samo da morate da se bavite svim aspektima posla koji ste do sada radili, već morate da uzmete u ruke i administrativni dio, koji vam je vjerovatno stran i nepoznat. Ali na kraju dana, kada pogledate ljude sa kojima radite i projekte koje ste zajedno završili, shvatićete da nema veće satisfakcije od toga. Naravno, da biste mogli da vodite agenciju, neophodno vam je i teoretsko, a i praktično znanje. Zato, upišite obuku za menadžera i počnite da se pripremate za posao koji ste oduvijek željeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije