Obrazovanje

Čubrilović: Obrazovanje i nauka - prioriteti za Srpsku

Čubrilović: Obrazovanje i nauka - prioriteti za Srpsku
Čubrilović: Obrazovanje i nauka - prioriteti za Srpsku

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su obrazovanje i nauka za Srpsku prioriteti koji joj mogu obezbijediti stabilnost, razvoj, ekonomski napredak i kulturni identitet.

"Budućnost Republike Srpske leži u jedinstvu svih faktora političkog, obrazovnog, kulturnog i ukupnog života s ciljem odbrane njenog ustavnopravnog statusa", istakao je Čubrilović, obraćajući se sinoć u Banjaluci na svečanom otvaranju manifestacije "Dani studenata".

Čubrilović je rekao da je neophodno, da bi Republika Srpska bila uvažena kao ravnopravan učesnik u reformskim procesima, da se na svim nivoima obrazovanja obezbijedi kvalitet u skladu sa najvišim standardima.

"Naš glavni cilj i vizija razvoja visokog obrazovanja jeste da stvorimo stabilnu društvenu zajednicu, bolji životni standard i sigurnost, posebno za mlade i njihove porodice", istakao je predsjednik parlamenta Republike Srpske.

Čubrilović je izrazio zahvalnost Univerzitetu u Banjaluci za sve što je učinio za Republiku Srpsku i studentima koji su svojim znanjem i radom dali značajan doprinos razvoju cjelokupnog društva.

"Samo zajedničko djelovanje sa naučnom, stručnom i akademskom zajednicom, obezbijediće uslove u kojima će sve visokoškolske ustanove imati obavezu i odgovornost da osiguraju sticanje kvalitetnih i primjenjivih znanja i vještina", zaključio je Čubrilović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju ove manifestacije, rekao je da se u ovom gradu istovremeno odvijaju studentski dani i događaji povodom obilježavanja Dana grada- 22. aprila.

"Dani Grada Banjaluke koje obilježavamo ove sedmice odvijaju se pod jednim lajt motivom da je Banjaluka grad mladih, prijatelj djece i prijestonica kulture", istakao je Radojičić, dodajući da te tri odrednice definišu niz događaja, ali i buduće pravce razvoja.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga rekao je u obraćanju na skupu da trebaju posebni "Dani studenata", kao svojevrstan podstrek postignućima, inovativnosti i energiji koju studenti pokazuju i to ne samo u učionicama, laboratorijama i na ispitima.

"Biće to dani koji će služiti kao podsjetnik da je Banjaluka grad mladih, jer će narednih 10 dana grad disati i živjeti u ritmu ove manifestacije", naglasio je Mataruga.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije Ratko Savić istakao je da je u deset dana predviđeno održavanje više od 50 aktivnosti, koje su podijeljene u studentske sportske igre, koncerte, edukativne radionice, kao i druge sadržaje iz oblasti kulture i zabave.

Manifestacija "Dani studenata", koja je sinoć otvorena u Banjaluci, okupiće do 28. aprila nekoliko hiljada učesnika.

U okviru manifestacije 25. aprila biće održan i "Dan otvorenih vrata" za maturante srednjih škola iz cijele Republike Srpske.

Organizovani su i nastupi regionalnih, ali i domaćih bendova, te bioskop i žurka na otvorenom, a 27. aprila planiran je koncert rok grupe "Riblja čorba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije