Obrazovanje

Tableti i laptopi će unaprijediti rad prosvjetnih radnika u Srpskoj

Tableti i laptopi će unaprijediti rad prosvjetnih radnika u Srpskoj
Foto: Pixabay/Ilustracija | Cvijanović: Tableti i laptopi će unaprijediti rad prosvjetnih radnika u Srpskoj

BANJALUKA - U 45 osnovnih škola u Republici Srpskoj isporučeno je 120 laptopa i 744 tableta, čime će znatno biti olakšan i unaprijeđen rad nastavnika u vezi sa primjenom digitalizovanih udžbeničkih sadržaja u nastavi, vođenjem elektronske pedagoške dokumentacije, te po potrebi i za realizaciju nastave na daljinu, rekla je Srni pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Nataša Cvijanović.

Cvijanovićeva je navela da su laptopi i tableti, koji su obezbijeđeni u okviru projekta "Tabla", školama isporučeni prethodnih dana.

"Laptopi su namijenjeni nastavnicima prve trijade koji će digitalizovane sadržaje primjenjivati u nastavi od nove školske godine, ali i svim ostalim nastavnicima za realizaciju drugih aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su tableti namijenjeni učenicima iz porodica teškog materijalnog stanja, a koji su u obavezni da pohađaju nastavu na daljinu zbog određenih razloga.

"Uz dio tableta biće isporučene i SIM kartice za učenike koji nemaju internet kod kuće", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da su tableti vlasništvo škole, te da se učenicima izdaju na revers u skladu sa navedenim potrebama.

Projekat "Tabla", koji pruža podršku institucijama obrazovnog sistema Republike Srpske, finansirala je Američka organizacije za međunarodni razvoj (USAID), a realizuje ga organizacija "Spasimo djecu" (Save the Children).

Ovaj projekat ima dvije komponente. Prva komponenta odnosi se na donaciju IT opreme i obuku nastavnika osnovnih škola za upotrebu edukativnih "Ofis 365" alata, a kao podrška jačanju kapaciteta nastavnika za kvalitetniju realizaciju onlajn nastave u osnovnim školama u Republici Srpskoj, odnosno podrška obrazovnim sistemima kao odgovor na posljedice kovid krize.

Druga komponenta odnosi se na opremanje 50 srednjih škola STEM laboratorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije