Obrazovanje

Cvijanović: U Americi pregovori o formiranju novog univerziteta u Banjaluci

Cvijanović: U Americi pregovori o formiranju novog univerziteta u Banjaluci
Foto: N.N. | Cvijanović: U Americi pregovori o formiranju novog univerziteta u Banjaluci

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će sutra boraviti u posjeti SAD, gdje će pregovarati o formiranju novog univerziteta u Banjaluci i povećanju broja zaposlenih u kompaniji "En-Si-Ar"(NCR) koja već posluje u Srpskoj.

"Putujem u Ameriku, gdje ću pregovarati o uspostavljanju novog univerziteta koji bi trebalo da bude u Banjalauci. Novi univerzitet bi doprinio pozicioniranju Srpske na međunarodnom planu u sferi obrazovanja", istakla je Cvijanovićeva.

On je dodala da je od početka mandata imala niz inostranih posjeta, a da već sutra slijedi još jedna, koja bi trebalo da rezultira i jačanjem privredne aktivnosti strane kompanije, koja u Banjaluci posluje nekoliko godina.

"Bila sam kao predsjednik Vlade uključena u njihov dolazak u Srpsku. Riječ je o kompaniji `En-Si-Ar` sa čijim čelnicima ćemo razgovarati o načinima kako da broj radnika u Srpskoj, kojih je sada oko 300, povećaju za bar još toliko", rekla je Cvijanovićeva večeras za RTRS.

Prema njenim riječima, Republika Srpska se mora boriti za poziciju u svijetu kada je riječ o ekonomiji.

"Jedan od načina jeste i povezivanje sa različitim zemljama, ali i našim ljudima u inostranstvu. Srećna sam što smo na Formu dijaspore u Banjaluci okupili mnogo značajnih ljudi i vjerujem da su oni podrška političkom i ekonomskom razvoju Srpske", kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla da je razgovor bio prilično opušten i trebalo bi da bude u funkciji malo boljeg razumijevanja nego što je bilo do sada.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi o politici, ekonomiji, bezbjednosti, regionalnim temama, odnosima u okviru BiH, te saradnji BiH i Srpske sa svijetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije