Obrazovanje

Da li želite da cijeli svijet bude vaša kancelarija?

Da li želite da cijeli svijet bude vaša kancelarija?
Foto: Lana Ferović | Da li želite da cijeli svijet bude vaša kancelarija?

Sjetite se koliko do sada imate neostvarenih želja, snova na koje ste i zaboravili.

Užurbana svakodnevica i tempo života 21. vijeka nerijetko učine da potisnemo svoje želje ili ih stavimo na čekanje.

Zamislite da sami određujete svoje radno vrijeme, mjesto i zaradu. Koliko biste onda imali vremena za sebe, svoje snove i sve što volite.

Upravo u takvom svijetu ima sreću da živi dio populacije koji odluči da svoju karijeru započne u IT-ju ili da je preusmjeri u tom pravcu. Stalni rast novih radnih mjesta IT sektor bilježi čak i u toku pandemije i krize. Odlična zarada, stalno napredovanje i mogućnost rada online neke su od prednosti IT karijere.

Ako osjećate da je tehnologija korak ispred vas ili želite promjenu, mjesto koje ne smijete zaobići je ITAcademy, čiji polaznici već godinama grade uspješne karijere širom svijeta.

Takva je i priča Lane Ferović, nekada uspješne pravnice, koja je odlučila da slijedi svoje snove, a danas, zahvaljujući znanjima koja je stekla, svijet je njena kancelarija.

Uspješna freelance karijera za manje od 10 mjeseci

Nije nepoznata činjenica da neki freelanceri zarađuju i do 3 prosječne plate u jednom mjesecu. Freelance je oblast poslovanja koja je visoko razvijena i u stalnoj je ekspanziji. Poslodavci se sve češće okreću freelancerima jer im to garantuje veću mogućnost izbora izvođača, smanjenje troškova i uštedu u vremenu za realizaciju projekata.

Oni koji to prepoznaju nerijetko se odluče da svoju karijeru preusmjere ka nekoj profitabilnoj oblasti, te biraju kurseve ili školovanje koje će im donijeti znanja za samostalan rad. Bilo da imate stabilan posao ili tražite takav, freelance uvijek može biti dodatan izvor vaših prihoda. Evo kako je Lana to odlučila:

- Završila sam Pravni fakultet u Sarajevu i, kao Chevening stipendista, završila postdiplomski studij iz oblasti evropskog prava u Engleskoj, te položila pravosudni ispit. Radila sam nekoliko godina u Sudu BiH kao pravna savjetnica, a zatim u OSCE-u i Policijskoj misiji Evropske unije (EUPM).

Iako sam imala vrlo obećavajuću budućnost u pravnoj karijeri, moje srce je znalo da to nije moj put i, gledajući unazad, samo sam čekala pravu priliku za promjenu. Ta prilika ukazala se nakon putovanja u Tajland 2011. godine, kada sam odlučila prodati sve što imam i slijediti svoje snove, te sam kupila kartu u jednom smjeru za jugoistočnu Aziju. To se pretvorilo u 5 godina "bekpekovanja" po svijetu, koje su mi u potpunosti promijenile život.

Poželjela sam se dodatno obrazovati, a s obzirom na to da sam u međuvremenu počela da se bavim fotografijom i da je video oduvijek bio moja velika ljubav, odlučila sam upisati Video Design na ITAcademy. Glavna motivacija iza toga bila je da budem "location free" i da mogu putovanje pretvoriti u permanentni "lifestyle".

Godine, prethodno obrazovanje i karijera nisu prepreka

U trenutku kada sam napustila pravnu karijeru i krenula za svojim snovima, nisam imala nikakvu predstavu o tome šta bih dalje mogla raditi, a gotovo da nisam uzela foto-aparat u ruke prije toga. O Adobe programima da i ne govorim. Na akademiji sam imala vrlo lijepo iskustvo, stekla sam bogata nova znanja iz različitih oblasti kreativnog dizajna. Uživala sam u učenju svakog predmeta, u pristupu predavača, konceptu online platforme i znanju koje sam stekla.

Zadovoljstvo s kojim učimo i radimo ono što zaista volimo ne može se mjeriti sa svim iskustvom do tada. Radila sam razne freelance poslove, uglavnom u vezi sa fotografijom i videom. Provela sam nekoliko godina u Tajlandu, Kambodži, Vijetnamu, Keniji i Tanzaniji. Otvarale su mi se različite poslovne prilike i ponuda za freelancere ima mnogo. Pišem i blog, koji je prvobitno bio zamišljen kao vizualno putovanje sa mnom kroz 5 godina "bekpekovanja" po svijetu, a u međuvremenu je postao i svojevrstan vodič kroz Bosnu i Hercegovinu.

Pored Video, Print i Web dizajna, neki od najperspektivnijih smjerova na ITAcademy su Programiranje, Razvoj mobilnih aplikacija, IT poslovanje, Online marketing, Dizajn enterijera... Svako od ovih zanimanja vodi do međunarodno priznatih certifikata i garantuje uzbudljiv posao s odličnim uslovima – od samog početka.

– Svakome ko razmišlja o napredovanju, promjeni karijere ili dodatnom izvoru prihoda preporučujem da se dodatno edukuje u nekoj od IT oblasti, jer u današnje vrijeme može lako promijeniti tok svog života u pravcu koji će ga učiniti sretnijim – prenijela nam je Lana.

Stoga, eliminišite sve izgovore i odmah krenite sa realizacijom svojih želja i ciljeva, neka sljedeća uspješna priča bude vaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije