Obrazovanje

Damjanović: Za zdravlje učenika dobro da idu u školu

Damjanović: Za zdravlje učenika dobro da idu u školu
Foto: Srna | Damjanović: Za zdravlje učenika dobro da idu u školu

ISTOČNO SARAJEVO - Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je veoma bitno da učenici idu u školu, jer je to važno za njihovu socijalizaciju, a fizička aktivnost, druženje i razvoj empatije veoma utiču na njihovo zdravlje.

Damjanović, koji se sastao sa aktivima direktora osnovnih i srednjiš škola Sarajevsko-romanijske regije, izrazio je nadu da će biti razjašnjene sve nejasnoće u vezi sa početkom nove školske godine i održavanja nastave u uslovima epidemije virusa korona.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske donijela zaključak o početku školske godine u skladu s kalendarom u učionicama, nakon čega su Ministarstvo prosvjete i kulture i Pedagoški zavod pripremili plan kako početi školsku godinu.

"Moja je obaveza da se pokušam razjasniti o početku školske godine, mobilizaciji nastave, podjelama odjeljenja u grupe, ukoliko je broj u odjeljenju veći od petnaest, problemima organizacije časova na 20 ili 30 minuta u zavisnosti od veličine škole jer mi u Republici Srpskoj imamo škole od od 100 pa i do 1.700 učenika i svaka od njih će na drugačiji način organizovati nastavu“, naveo je Damjanović.

Damjanović je istakao da će biti razgovarano i o problemima organizacije dolaska učenika u škole, s čime će se u većini slučajeva susretati srednje škole jer im učenici dolaze iz udaljenijih mjeste, pa će biti potrebno uskladiti raspored dolaska autobusa i reda vožnje.

"Bitno je da su zaključci i uputstva postavljeni veoma fleksibilno, jer su škole različite i direktori će imati mogućnost da u skladu sa funkcionisanjem njihove škole, poštujući zakone i uputstva organizuju rad svojih ustanova", ukazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno da u rasporedu časova budu obuhvaćeni svi predmeti, jer su za Pedagoški zavod Srpske svi nastavni predmeti važni.

"Potrebno je voditi računa kako i na koji način organizovati rad i dolazak nastavnika koji rade u više škola. Direktori trebaju uskalditi raspored tako da da jedan čovjek u toku jednog radnog dana ne idu u više škola", rekao je Damjanović.

On je najavio da će Repubički pedagoški zavod danas uputiti saglasnost školama da se nastavnivima dozvoli održavanje blok časove, kako bi se olakšalo pravljenje rasporeda i njihov dolazak u škole.

Kada je u pitanju organizacija praktične nastave za srednjoškolce, jer veliki broj njih pohađa nastavu u preduzećima, Damjanović je rekao da je stav Pedagoškog zavoda da, ukoliko preduzeće radi, učenici idu na praksu, uz poštovanje svih propisanih mjera koje vrijede za radnike tog kolektiva.

"Ukoliko preduzeće ne radi onda su škole obavezne da organizuju nastavu u radionicama. Po pravilu praktična nastave se i izvodi u grupama i to je olakašavajuća okolnost. I u tim radionicama se moraju poštovati sve propisane mjere u izvođenje nastave u učionici“, istakao je Damjanović.

Damjanović smatra da aktuelna situacija može rezultirati dobrom saradnjom i uspostavljanjem povjerenja između škola i roditelja, što bi omogućilo da se, ako se budu poštovale propisane nmjere, izbjegnu sve neprijatnosti.

"Bitno je naglasiti da nismo odustali od nastave na daljinu i svi učenici koji iz objektivnih razloga ne budu mogli pohađati nastavu u učionici i ukoliko dođe do zaraze među učenicima ili grupa bude izolovana, za njih će biti organizovana nastava na daljinu", rekao je Damjanović.

 

S obzirom da će časovi trajati 20 ili 30 minuta, Damjanović je pojasnio da će učenicima i dalje na raspolaganju biti platforma "Ofis 365", pa će sa nastavnicima moći da razjasne sve nejasnoće.

Zamjenik predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola Sarajevsko-romanijske i gornjepodrinjska regije Momir Radojčić smatra da je, uprkos teškoj situaciji, dobro što počinje školska godina.

"Situacija je veoma teška i dosada se nismo suočavali sa nečim sličnim. Mada, i kada smo radili onlajn nastavu nastavnici i svi ostali su se veoma brzo uklopili u taj sistem rada. Radićemo po skraćenom sistemu, ali imamo iskusne nastavnike koji će se uklopiti u vremenski okvir časova. Nadamo se da će sve funkcionisati i se da će epidemiološka situacija biti takva da nećemo morati obustavljati nastavu", naglasio je Radojčić.

Radojčić kaže da je ljetnji period iskorišten da se u školama izvrše sve potrebne pripreme, kao što je krečenje, farbanje i dezinfekcija.

On je dodao da je veoma korisna odluka Vlade Republike Srpske da se svim školama distribuišu sredstva za dezinfekciju i ostali materijal.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Sarajevsko-romanijske regije Nedeljko Gazivoda rekao je da su svi srednjoškolski centri ove regije obavili sve neohodne i propisane mjere, tako da je su spremne za prijem učenika i početak nove školske godine.

"Učenike ćemo podijeliti u grupe tako da u klupi sjedi po jedan đak uz propisano međusobno rastojanje. Časovima će prisustvovati maksimalno 15 učenika, tako da će sve što se tiče nas biti ispoštovano onako kako su to propisale nadležne institucije", pojasnio je Gazivoda.

Nova školska godina u Republici Srpskoj počeće 1. septembra, a učenici će sjesti u školske klupe uz izmijenjene uslove i uz poštovanje mjera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije