Obrazovanje

Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola u Trebinju

Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola u Trebinju

TREBINJE - Interesovanje osnovaca za sva stručna zanimanja u Centru srednjih škola u Trebinju godinama je veoma veliko, ali je ova škola i pored toga organizovala Dan otvorenih vrata sa ciljem da se djeca pobliže upoznaju sa školskim programima i uvjere se da li se time ispunjavaju njihova očekivanja.

Učenici i profesori su, na brojnim štandovima, maturantima osnovnih škola, predstavili sva zanimanja koja u ovoj školi mogu da upišu u narednoj školskoj godini i, prema riječima Nedeljke Ilijić, direktorice ove škole, odluče da li je njihovo ranije očekivanje ispunjeno.

“Prije pet godina smo prvi krenuli sa tom idejom da učenike završnih razreda osnovne škole dovedemo u naše prostorije kako bi tu barijeru od novog, nepoznatog sa kojim bi se susretatali, na neki način ublažili prilikom upisa, da znaju u koji prostor ulaze i da se upoznaju sa željenim budućim zanimanjima, koja im prezentuju upravo učenici koji se u našoj školi obrazuju”, navela je ona.

Na štandovima su se mogli vidjeti brojni nagrađeni projekti, predstavljene su alatne mašine za rad i proizvodi koji su pravljeni tokom prethodne školske godine.

"Mi u toku školske godine imamo mnogo dešavanja, realizacija brojnih projekata, učestvovanja na takmičenjiam, tako da je danas prikazan samo mali dio svega onoga što oni rade u toku godine”, navela je Nedjeljka Ilijić.

Jovana Stajčić, maturant Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”, planira da upiše medicinsku školu, laboratorijsko-sanitarni smjer.

“Čula sam da će od ove godine biti ovo zanimanje i došla sam da se dodatno upoznam sa svim što nudi ova škola, a moje upoznavanje sa ovim smjerom me je dodatno učvrstilo u namjeri da to upišem”, ističe ona.

Njena drugarica iz iste škole Slađana Kovač je oduševljena kako je organizovan Dan otvorenih vrata u Centru srednjih škola.

“Stvarno su se potrudili da nam približe svaku srednju školu koja ovdje ima, učenici su ljubazni, spremni da sve objasne. Još nisam odlučila šta ću da upišem, nadam se da će to biti jedna od ekonomskih škola”, kaže ona.

U Centru srednjih škola Trebinje, u narednoj školskoj godini, planirano je bude upisano pet odjeljenja, iz četiri struke, ekonomije, poljoprivrede, zdravstva i trogodišnji smjerovi kuvar-konobar, gdje se nude i nova zanimanja carinskog tehničara, laboratorijsko-sanitarnog tehničara, kao i deficitarna zanimanja kuvar-poslastičar koja su ujedno i  deficitarna, pa će podrazumijevati i stipendije resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije