Obrazovanje

Dan ruskih studenata prigodno obilježen na Filološkom fakultetu UNIBL

Dan ruskih studenata prigodno obilježen na Filološkom fakultetu UNIBL
Foto: N.N. | Dan ruskih studenata prigodno obilježen na Filološkom fakultetu UNIBL

BANJALUKA - Dan ruskih studenata je praznik koji se godinama unazad obilježava u Rusiji, a ove godine prvi put studenti Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na Odsjeku rusistike odlučili su da duh tog ruskog studentskog praznika prenesu i kod nas, upotpunjujući taj dan raznovrsnim sadržajem na lokacijama Filološkog fakulteta i Ruskog kulturnog centra.

"Pomislili smo da je ovo jedna dobra prilika da Dan studenata ili Tatjanin dan proslavimo i u krugu banjalučkih rusista. Ideja je potekla od naših asistentkinja i podržana je od strane fakulteta. Kako se Katedra za rusistiku trudi da nas upozna sa državom čiji jezik, književnost i kulturu izučavamo, ovo je svakako jedan lijep način da to zaista i uradimo, te da se upoznamo sa jednim praznikom koji je posvećen studentima. Koliko je ovo dan studenata u Rusiji, isto je toliko dan studenata i ovdje, u Banjaluci", rekla je studentkinja i organizatorka Stojanka Tešić.

Istorija ovog praznika započela je 1755. godine, kada je ruska imperatorka Elizaveta Petrovna potpisala Zakon o osnivanju Moskovskog univerziteta, prvog ruskog univerziteta. Tog istog datuma je i praznik Svete velikomučenice Tatjane, pa je ona od tada proglašena za zaštitnicu ruskih studenata, koji joj se mole i pale svijeće za uspješnu akademsku godinu. Po pravilu, na ovaj dan pada i kraj zimske ispitne sesije. Dakle, Moskva trostruko proslavlja ovaj datum, a ovaj put su i studenti Univerziteta u Banjaluci odlučili da obilježe taj dan.

Tešićeva ističe da studentima mnogo znači što su imali slobodu da osmišljaju sadržaje, igre, pa je Dan studenata bio takav u pravom smislu te riječi.

Dajana Kuzmanović, studentkinja    i organizatorka ovog događaja, smatra da je ovakav projekat neophodan na našem univerzitetu.

"Na jedan interesantan način nastojimo da javnosti predstavimo Rusiju iz raznih uglova, sa svim njenim ljepotama, kako jezičke, tako i kulturološke prirode. Pored ovog projekta, studenti ruskog i srpskog jezika i književnosti nedavno su, zajedno s rukovodstvom Katedre, otpočeli rad na još jednom projektu koji isto tako nastoji da promoviše rusku kulturu široj javnosti, ali i da našu kulturu predstavi ruskoj javnosti. Svi tekstovi koji izlaze u okviru ovog projekta svakodnevno se objavljuju i na ruskom i na srpskom jeziku na zvaničnim stranicama Katedre za rusistiku na društvenim mrežama. Pored ovih, u planu su još neki projekti koji će, nadamo se, uskoro otpočeti sa realizacijom, a sve sa ciljem promovisanja i ruske i srpske kulture, ali i upućivanja mlađih generacija u sam smjer ruskog i srpskog jezika i književnosti i svega što taj smjer sam po sebi nudi", pojasnila je Kuzmanovićeva.

Ovaj događaj, koji je obilježen u ponedjeljak, odvijao se u dva dijela. U okviru neformalnog dijela, posjetioci su imali priliku da vide brojne studentske radove koji su bili izloženi u Ruskom centru, a pored toga mogli su i da učestvuju u raznim zanimljivim i edukativnim radionicama. Svoju podršku je pružila i Ugostiteljska škola, pripremajući ruske specijalitete za posjetioce.

"Formalni dio održan je na Filološkom fakultetu, gdje je dekanica imala uvodnu riječ, a zatim su nam se obratili prorektor, predstavnica iz Ruskog centra za turizam u Beogradu, profesorica Mirjana Arežina, koja je ujedno i šef Katedre za rusistiku, a imali smo i pozdravnu riječ profesora sa MGU (Moskovski državni univerzitet)", kazala je Kuzmanovićeva za "Nezavisne".

Sekretar Katedre za rusistiku Sanja Milićević smatra da je značaj ovakvih manifestacija višestruk, budući da se pomoću njih otvaraju nove mogućnosti za međunarodnu i unutrašnju saradnju na različitim nivoima.

"Filološki fakultet u Banjaluci je mjesto gdje se izučavaju ne samo različiti jezici, već i različite kulture. Studenti dobijaju priliku da prezentuju svoje radove iz različitih oblasti koje nisu nužno povezane sa filologijom, a cijela zajednica dobija priliku da se bliže upozna sa jednom velikom kulturom kakva je ruska. Uskoro počinjemo i sa pripremama za svečanu akademiju povodom Dana ruskog jezika, koji se obilježava 6. juna, što je još jedan način da se u našem društvu ruskom jeziku posveti pažnja kakvu zasigurno zaslužuje zbog svoje bogate istorije i tradicije, književnosti koja je na njemu napisana i popularnosti koju trenutno ima u cijelom svijetu", navela je Milićevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije