Obrazovanje

Deceniju u službi i družbi sa školarcima: "Zovu nas umjesto 122"

Deceniju u službi i družbi sa školarcima: "Zovu nas umjesto 122"
Foto: N.N. | Deceniju u službi i družbi sa školarcima: "Zovu nas umjesto 122"

DOBOJ - Iako su omiljeni među djecom, dobojski školski policajci Ljubomir Rakić i Svetislav Kuzman tokom decenijskog rada u školama suočili su se i sa mnogo neugodnih situacija - od oduzimanja droge od učenika ili iznude novca, do tuče i raznih drugih situacija, ali upravo školski policajci kod djece u ranoj fazi uočavaju asocijalno ponašanje i na vrijeme mogu da preduzmu aktivnosti na njegovom suzbijanju.

Zato se danas mogu pohvaliti da su takve situacije svedene na minimum pa se gotovo i ne sjećaju kada je došlo do nekog incidenta u školi.

"Upravo to i jeste naš veliki rezultat, čime smo opravdali svoje postojanje, ali i postojanje projekta 'Školski policajac', koji je zaživio kao pilot projekat u RS 2008. godine", ističu zadovoljno Rakić i Kuzman.

Naglasili su da su u tom periodu smanjeni vršnjačko nasilje u školama i tuče, a nije primijećeno ni nošenje vatrenog i hladnog oružja u školama.

Koliko su zadobili povjerenje djece najbolje govori činjenica da su ovi policajci svake godine kao počasni gosti pozvani na sve vrste proslava koje se organizuju u sklopu škola i za svoj rad su dobili mnogo pohvala. 

Rakiću i Kuzmanu početkom školske godine počinje rad s najmlađom generacijom lekcijama o prvim koracima u saobraćaju, vršnjačkom nasilju, društvenim mrežama, štetnosti i posljedicama konzumiranja droga i svim opasnostima s kojima se mogu susresti. Tokom rada su upoznali hiljade djece različitih uzrasta i iz škole ispratili 11 generacija, a po završetku školovanja zajedno s kolegama obezbijede brojne kolone maturanata s nadom da će poslije toga okrenuti pravim putem, onako kako su godinama nastojali da ih usmjere. Njihov poseban značaj je što prate odrastanje i ponašanje đaka od ulaska u školske klupe, pa kod djece u ranoj fazi uočavaju problematično ponašanje i po potrebi uključuju pedagoge, psihologe i institucije, kao što su centri za socijalni rad, centri za mentalno zdravlje, trudeći se da to eliminišu.

"Takođe, svakodnevno uspostavljamo tijesne odnose sa direktorima škola, školskim odborima, razrednim starješinama, savjetima roditelja, kao i drugim nastavnim i nenastavnim osobljem u školama te na taj način bivaju kontinuirano uključeni u bezbjednosnu, ali i drugu problematiku među školskom populacijom", kažu policajci.

Obilaze škole u različitim intervalima da djeca ne mogu znati kada su tu.

"Gdje su djeca - tu smo i mi", poručuju ovi policajci, koji redovno prate rad šest srednjih i tri osnovne škole, kao i vrtiće i sportske klubove.

Najvažnije je, kako kažu, zadobiti povjerenje djece kroz svakodnevnu komunikaciju.

"Posebno smo zadobili povjerenje učenika, nastavnika i građana za vrijeme poplava u maju 2014. godine, s njima smo tad podijelili sve teške trenutke, pomogli im na razne načine, pruživši im podršku, čime smo ojačali temelje  prijateljstva", ističe Rakić.

Ovi policajci svakodnevno s osmijehom dočekuju u školi i ispraćaju kući mališane jer, kako kažu, taj posao uspješno može da radi samo neko ko voli djecu i koga djeca vole. Za to su dodatno prošli razne seminare i edukacije za rad sa maloljetnicima. Ističu da ponekad pojedinci dobiju i ozbiljnu kritiku, ali s dobrom namjerom, kako bi ostali dobra djeca.

"Često su nas na utakmicama stavljali u grupu s navijačima kada su očekivali da bi moglo biti nekih incidenata, ali s obzirom na to da nas ta lica poznaju odranije iz škole i da smo na radnom mjestu, zbog nas nikad nisu napravili problem", prisjećaju se policajci.

Imaju iskustva i sa starim poznanicima koji su sada odrasli ljudi i koji su tu za njih, kao što su se policajci za njih nekada zalagali u školskim danima.

"Osim redovnih poslova koje obavljamo, znaju nas zvati mimo radnog vremena i za vrijeme raspusta ili godišnjih odmora za savjet, mišljenje ili neku intervenciju, smatrajući nas članom svog kolektiva", kažu policajci.

U šali kažu da tako umjesto 122 najčešće okreću njihove brojeve.

"Od kada je uveden projekat 'Školski policajac', značajno je unaprijeđena bezbjednost đaka i škola, spriječeno problematično ponašanje pojedinaca i smanjen broj krivičnih djela u blizini obrazovnih ustanova", zaključuju policajci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije