Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Deficitarna zanimanja donose najviše šansi za posao

Deficitarna zanimanja donose najviše šansi za posao
Foto: Ilustracija | Deficitarna zanimanja donose najviše šansi za posao
Marija Gajić

BANJALUKA - Trogodišnja zanimanja i nekoliko četvorogodišnjih, poput vozača, IT tehničara i tehničara CNC mašina, zidara i armirača, trebalo bi da upisuju učenici kako bi nakon srednje škole imali više šansi za pronalazak posla.

Smatraju ovo direktori srednjih škola u RS, komentarišući radni materijal prednacrta pravilnika o planu upisa učenika u prvi razred srednjih škola, koji je Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavilo na svom sajtu.

Predsjednici aktiva direktora srednjih škola naglašavaju da privrednici moraju više pružiti kako bi učenici upisivali ova zanimanja i kasnije pronašli posao.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kaže da bi prilikom upisa u prvi razred trebalo dati prednost deficitarnim zanimanjima.

"Budući srednjoškolci trebalo bi da upisuju deficitarna zanimanja, poput zidara i armirača. Sve stručne škole u RS imaće određen broj deficitarnih zanimanja, ali vidjećemo kakav će biti odziv učenika i sve je upitno", kaže Bajić.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kaže da se generalno broj učenika smanjio u RS.

"Što se tiče regije Doboj, broj učenika srednjih škola ove školske godine je manji za 30 učenika u odnosu na godinu prije", ističe Vasiljević.

Dodaje da je cilj da se učenici većim dijelom kanališu u odgovarajuća zanimanja.

"Mi smo u regiji Doboja pokušali da učešće trećeg stepena bude na nekom nivou od 20 odsto, koliko je i Vlada RS sugerisala, pa se nadam da će novim planom upisa biti ispoštovan taj procenat. Mi smo od svih udruženja preduzetnika dobili zahtjeve i škole su se u regiji Doboj maksimalno potrudile da izađu u susret tim zahtjevima", pojašnjava Vasiljević.

Naglašava da su se prilikom planiranja upisa tih zanimanja koje traže poslodavci rukovodili da od njih traže odgovarajuće ugovorne memorandume o saradnji kako bi na neki način osigurali realizaciju praktične nastave u tim preduzećima.

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole se obično raspisuje u maju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije