Obrazovanje

Dekani ne strahuju od praznih amfiteatara

Dekani ne strahuju od praznih amfiteatara
Foto: Velibor Tripić | Dekani ne strahuju od praznih amfiteatara
Bojana Živanić

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - U toku je prijem dokumenata za upis studenata u prvi, drugi i treći ciklus studija na dva javna univerziteta u RS, a nadležni na fakultetima očekuju da će popuniti kapacitete uprkos smanjenju broja đaka u srednjim školama i činjenici da sve više ljudi zbog posla odlazi van BiH.

Zdravko Zlokapa, dekan banjalučkog Fakulteta političkih nauka, kazao je da će, uprkos demografskom faktoru zbog kojeg se strahovalo od malog broja upisanih studenata, ovaj fakultet popuniti svoje kapacitete.

"Na osnovu broja svršenih maturanata koji su došli na pripremnu nastavu za prijemni ispit smatramo da je zainteresovanost za naš fakultet i dalje velika, da nije opala i da ćemo i ove godine kao i do sada popuniti kapacitete", rekao je Zlokapa.

Darko Knežević, dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci, kazao je da ne strahuju od manje zainteresovanosti za upis studenata na ovaj fakultet.

"Imamo pet studijskih programa i do sada je najveći interes bio za mehatroniku i proizvodno mašinstvo", istakao je Knežević za "Nezavisne".

U Rektoratu Univerziteta u Banjaluci kazali su da je Univerzitet raspisao konkurs za upis studenata prateći rezultate prošlogodišnjeg upisa.

"Na 17 fakulteta/akademiji koji su u sastavu Univerziteta u Banjaluci, na ukupno 64 studijska programa ima mjesta za 3.163 studenta na prvoj godini prvog ciklusa studija", kazali su u Rektoratu.

Smatraju da je ponuda studija na Univerzitetu u Banjaluci raznolika i dostupna za sve, te da će svršeni maturanti izabrati najbolje zanimanje za sebe.

"Do 29. juna traju prijave kandidata i očekujemo da se što veći broj budućih studenata odluči za upis studija na Univerzitetu. Očekujemo da će u upisnim rokovima koji su predviđeni biti popunjene upisne kvote", ističu u Rektoratu.

Pozvali su sve svršene maturante da 2. jula 2018. godine pristupe polaganju prijemnog ispita na Univerzitetu u Banjaluci.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da iako se ove godine zbog demografskih kretanja objektivno očekuje manji broj studenata nego prošle godine, smatra da razlike ipak neće biti drastične.

"Najveći interes je za medicinu u Foči. Iako migracije čine svoje, smatram da će naš univerzitet kroz tri upisna roka ispuniti svoje kapacitete", kazao je Pašalić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu raspisao je konkurs za upis 2.287 studenata u prvu godinu prvog i 752 drugog ciklusa studija u akademskoj 2018/2019. godini.

A sudeći prema onome što je ekipa "Nezavisnih" juče zatekla na terenu, odluke svršenih maturanata za buduća zanimanja su raznolike.

"Dokumenta ću predati na Akademiju umjetnosti i nadam se da ću položiti prijemni ispit. Obožavam umjetnost. Slikanje me ispunjava i uživam u tome", rekla je Nikolina Trivalić, maturantkinja Tehnološke škole u Banjaluci.

Grupa maturantkinja iz Prijedora odlučila se za Filološki i Poljoprivredni fakultet.

"Sve tri smo završile gimnaziju. Ja sam odlučila da predam dokumenta na Poljoprivredni fakultet, Odsjek za hortikulturu, i nadam se da ću uspjeti da položim prijemni, a moje dvije drugarice su došle da predaju dokumenta za njemački jezik i književnost", rekla je ova maturantkinja.

Svršeni maturant Milan Erceg smatra da je budućnost u elektrotehnici, pa će, kako kaže, dokumenta predati na Elektrotehnički fakultet u Banjaluci.

"Od malih nogu sam zainteresovan za elektrotehniku, a i mislim da ću s tim zanimanjem moći ostvariti najveću zaradu", kazao je Erceg.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije