Obrazovanje

Delegacija Univerziteta u Banjaluci na konferenciji u Kini

Delegacija Univerziteta u Banjaluci na konferenciji u Kini
Foto: UNIBL | Delegacija Univerziteta u Banjaluci na konferenciji u Kini

BANJALUKA - Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Ostojić i prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju Poljoprivrednog fakulteta Branimir Nježić prisustvovali su Konferenciji o tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koja je u Nanđingu okupila 200 predstavnika iz 11 zemalja.

U saopštenju iz Univerziteta u Banjaluci navodi se da je delegacija ove visokoškolske ustanove tokom boravka u Kini imala niz poslovnih sastanaka sa predstavnicima različitih univerziteta, naučnoistraživačkih institucija, ministarstva provincije Jangsu i privrednicima.

Ostojić i Nježić su konferenciji koja je završena juče prisustvovali na poziv Ministarstva za nauku i tehnologiju Đangsu pokrajine i Đangsu univerziteta, sa kojim Univerzitet u Banjaluci, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, od 2022. godine ima potpisan ugovor o saradnji.

Iz Univerziteta u Banjaluci navode da je sekciju za poljoprivrednu mehanizaciju na konferenciji otvorio prorektor Ostojić uvodnim obraćanjem, a plenarno predavanje održao je prodekan Nježić.

Na prijemu koji je organizovala prorektor Đangsu univerziteta Cai Jingfeng razgovarano je o realizaciji projekata, razmjeni studenata i uspostavljanju demonstracionog centra za poljoprivredne mašine za jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Banjaluci.

Delegacija iz Republike Srpske posjetila je i najveći kineski izložbeni prostor Centra za poljoprivredu, Univerzitet Đangsu i Univerzitet Jangdžou, kao i njihove poljoprivredne fakultete.

Na Univerzitetu Jangdžou održan je sastanak sa prorektorom Gongom Veijuanom sa kojim je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja međuuniverzitetske saradnje i istraživačkog centra u oblasti poljoprivrede, a dogovorena je i uzvratna posjeta.

Delegacija je posjetila i kompanije "Ef-Em vord", koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i primjenom informacionih tehnologija u poljoprivredi, te kompaniju "Famsun", koja se bavi proizvodnjom silosa i opreme za pripremu hrane za ishranu životinja.

Posjeta Kini organizovana je u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i Konfucijevim institutom Univerziteta u Banjaluci, a domaćini su bili profesori Đangsu univerziteta Dragana Ostić i Jong Cui.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije