Obrazovanje

Desetka u indeksu Milana Škipine iz Foče ispisana 23 puta

Desetka u indeksu Milana Škipine iz Foče ispisana 23 puta
Desetka u indeksu Milana Škipine iz Foče ispisana 23 puta

FOČA - Nije važno u životu izabrati isključivo fakultet koji volite, jer ova vremena od nas traže da biramo fakultete koji nude perspektivu i garantuju sigurnu budućnost i posao.

Ovom devizom vodi se dvadesetdvogodišnji Milan Škipina iz Foče jedan je od najboljih studenata Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu na studijskom programu Energetika, elektronika i telekomunikacije. Za tri godine studija iz svih predmeta ima isključivo najvišu ocjenu i prosjek deset, ali se i pored toga ničega ne odriče, stiže da se druži, putuje i bavi sportom.

Visoko mjesto u društvu najboljih, vizija je novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, jedne od najvećih visokoškolskih ustanova u Srbiji, na kojem se školuje više od 14.000 studenata. Ova vizija ostvaruje se isključivo stalnim učenjem, znanjem i napredovanjem, tvrdi Škipina koji na ovom fakultetu briljira već tri godine. Odlične rezultate i sve desetke postigao je, kako kaže, najviše zahvaljujući predanom radu, ali i odličnom znanju iz prirodnih nauka, koje je stekao tokom srednjoškolskog obrazovanja u fočanskoj Gimnaziji.

- Najbitnije je donijeti veliko predznanje iz srednje škole, zahvaljujući kojem sam praktično prvu godinu studija lako završio i u zadatim rokovima. Zahvalan sam profesorima  fizike i matematike u Foči, Draganu Kovaču i Stanislavu Ivanoviću, jer su mi pružili znanja koja se najviše koriste - priča Škipina i dodaje da je za uspjeh bitno učiti redovno, temeljno, svakodnevno se usavršavati i rezultati dolaze.

Dugogodišnja interesovanja prema matematici i fizici opredijelila su ga za izučavanje elektrotehnike. Kao i svaki student, pamti i dobre i loše momente, ali kao dobar matematičar uspijeva da sve sračuna, iskoriguje i dovede do najboljeg rezultata. Otuda njegov indeks krase već 23 desetke koje su mu otvorile put do stipendije iz Fonda "Dr Milan Jelić".

- Bilo je i uspona i padova i poništavanja ocjena, sve dok ne dotjeram do onoga nivoa kojem težim. Prošle godine sam primao samo opštinsku stipendiju, od ove godine ću biti stipendista Fonda "Dr Milan Jelić", to mi mnogo znači, olakšaće i mojim roditeljima jer mi i sestra studira u Novom Sadu - ističe Škipina.

Postaviti visoke ciljeve i težiti njihovom ispunjenju, je ono čime se vodi ovaj uporni mladić, koji, stiže i da se bavi sportom i drugim hobijima.

- U slobodno vrijeme volim da igram šah i da trčim, a godinama sam trenirao karate zahvaljujući kojem sam se naučio disciplini i brojnim tehnikama. Nastojim da imam raznovrsne i svestrane hobije i navike, a prije dvije godine istrčao sam Novosadski maraton. Nije samo učenje fokus, sve se može stići, a dobri rezultati na jednom polju, motivišu za napredak i u drugim oblastima - kazao je Škipina.

Planovi

Po završetku fakulteta Milan Škipina planira da nastavi master studije u Novom Sadu i da se i dalje bavi izučavanjem elektrotehnike, energetike i programiranja, a nakon toga i potraži zaposlenje.

Za budućnost ne strahuje, jer, kako kaže, znanje i stručnjaci, svojim djelovanjem mogu da unaprijede svako društvo.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije