Obrazovanje

Digitalizacija ulazi u škole USK-a

Digitalizacija ulazi u škole USK-a
Foto: N.N. | Digitalizacija ulazi u škole USK-a

BIHAĆ - Pokrenut je proces uvođenja digitalizacije u sektor obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona, koji podrazumijeva uvođenje digitalnih tehnologija u administraciju, ali i u međusobnu komunikaciju učenika, njihovih roditelja, prosvjetnih radnika, upravljačkih struktura i samog ministarstva.

Prema riječima Almina Hopovca, resornog ministra obrazovanja USK, radi se o projektu koji se finansira iz posebnog fonda Ujedinjenih nacija za pomoć u oporavku od pandemije virusa korona, a realiziraće ga firma "Breakpoint" iz Mostara, s kojom je potpisan ugovor.

"Projekat predviđa uspostavljanje jedinstvene elektronske platforme koju će preko interneta koristiti svi učesnici u obrazovanju, te će se na ovakav način moći ostvariti mnogo bolja i efikasnija komunikacija. Nadamo se kako će sve zaživjeti do kraja ove kalendarske godine", kaže Hopovac.

Prema njegovim riječima, potreba uvođenja digitalizacije u sektor obrazovanja nametnula se kao potreba zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa. Hopovac je potvrdio kako će nova školska godina na području Unsko-sanskog kantona započeti u ponedjeljak uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Utvrđeno je kako će časovi trajati 45 minuta, a učenici će nastavu pohađati bez maski, uz propisanu međusobnu fizičku distancu, te će se u nastavku školske godine posmatrati razvoj epidemiološke situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije