Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Banjaluci

Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Banjaluci
Foto: N.N. | Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Banjaluci
N.N.

BANJALUKA - Obrazovna dijaloška platforma održana je juče u Banjaluci za 35 učesnika iz različitih društvenih sektora u oblasti obrazovanja sa teritorije Banjaluke.

Cilj ove platforme je da učesnici aktivno učestvuju u dijalogu, da se čuju njihova mišljenja i stavovi, te da razumiju koncept i značaj kvalitetnog obrazovanja. Naglasak je i na važnosti međunarodnih istraživanja, a cilj je i da učesnici prenesu dobijene informacije ciljanim grupama i pojedincima u lokalnoj zajednici, saopšteno je iz  Genesis Project-a.

Kako ističe Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a, kroz ovaj dijalog naročito se razgovara o rezultatima međunarodnih testiranja u kojima je Bosna i Hercegovina učestvovala, poput PISA testiranja čiji će rezultati biti obavljeni 3. decembra. 

"Ovi rezultati će nam pokazati šta to trebamo da promijenimo u obrazovanju u BiH kako bismo stvorili djecu sposobnu za savremeno tržište rada", istakla je Dijana Pejić. 

Učesnicima su predavanja održale prof. dr Ivana Zečević, ekspert za pedagošku i školsku psihologiju, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i  doc. dr Slavica Tutnjević, ekspert za razvojnu psihologiju, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

"Nama je glavni cilj ove radionice da javno mnijenje i ljude koji rade u obrazovnom sistemu upoznamo sa značajem učestvovanja na međunarodnim testiranjima i zbog čega je važno da se provjerava obrazovni sistem jedne države. Rezultate PISA istraživanja ne treba posmatrati takmičarski i gledati koji smo na svijetu u odnosu na nekoga drugog, već kasnije treba da napravimo sekundarnu analizu, koja će nam pokazati zbog čega su rezultati takvi kakvi jesu", istakla je prof. dr Ivana Zečević.

Dubravka Bosančić, direktorica Osnovne škole "Petar Kočić", kazala je da su predavači na dijaloškoj obrazovnoj platfromi za kratko vrijeme pružili mnogo informacija i dobrih smjernica za dalji rad. 

"Sigurno ćemo prenijeti iskustva i na preostali dio kolektiva, kao i sugestije koje smo dobili, posebno kada je u pitanju testiranje učenika te akcenat staviti na potrebu sticanja funkcionalnog znanja", rekla je Dubravka Bosančić.

Goran Šikanjić, profesor računarstva i informatike u banjalučkoj Tehničkoj školi, bio je nosilac aktivnosti za pripremu i sprovođenje međunarodne provjere znanja PISA u ovoj školi. Smatra da je dijalog o kvalitenom obrazovanju veoma  važan.

"Škole kao stub razvoja svakog društva moraju brže reagovati kroz unapređenje obrazovnog sistema, tj. prilagođavanje međunarodnim standardima, a to znači da učenik poslije svog obrazovanja mora biti upotrebljiv u smislu da su njegova znanja barem minimalno iskoristiva u startu prilikom zasnivanja radnih odnosa, bez obzira gdje to bilo", rekao je Šikanjić.

Obrazovna dijaloška platforma u Banjaluci se realizovala zajedno sa gradskom upravom, koja je partner na projektu u sklopu projekta "Dijalog za budućnost" koji implementiraju UNICEF, UNESCO i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. 

Projekt "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF) te sredstvima Ambasade Kraljevine Norveške. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije