Obrazovanje

Direktori škola guše štrajk u USK-u

Direktori škola guše štrajk u USK-u
Foto: N.N. | Direktori škola guše štrajk u USK-u

​BIHAĆ - Sindikati radnika u obrazovanju USK optužili su direktore pojedinih školskih ustanova u Unsko-sanskom kantonu da vrše mobing nad zaposlenicima i traže od njih da se potpisima izjasne o tome da li su za generalni štrajk koji je zakazan za sutra.

Navode da se radi o direktnom kršenju radničkih prava i pokušaju da se onemogući legalna sindikalna borba.

Kako saznajemo, odluku o otpočinjanju generalnog štrajka nisu podržale sindikalne organizacije u svim obrazovnim ustanovama, a to nam je potvrdila i Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom i predškolskom obrazovanju USK.

"Radnici u jednom broju škola neće ispoštovati odluku o generalnom štrajku. U ovom trenutku ne znamo tačno koliko je škola u pitanju, ali je sigurno da će najveći broj radnika u obrazovanju stupiti u generalni štrajk", istakla je Hadžićeva.

Prema njenim riječima, i ranijih godina se dešavala ovakva praksa, ali u manjem obimu.

Saopštenjem se oglasila i Vlada USK, istakavši kako je tokom ove godine prosvjetnim radnicima, po više osnova, isplatila dugovanja iz proteklog perioda u iznosu većem od pet miliona maraka, dok su ostale obaveze namjeravali izmiriti u zakonskom roku.

Navode kako su od maja ove godine radnicima u obrazovanju povećali plate te planirali njihovo novo povećanje. 

Iz sindikata kao glavne razloge za štrajk ističu nepoštivanje Kolektivnog ugovora, kao i to što lični dohoci prosvjetara nisu izjednačeni s primanjima ostalih budžetskih korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije