Obrazovanje

Đaci dobili eko-učionicu

Đaci dobili eko-učionicu
Foto: Sanja Čakarević | Đaci dobili eko-učionicu

DOBOJ - Ni kiša, vjetar, ali ni sunce neće biti smetnja za odvijanje nastave na otvorenom, jer je nastavnicima i đacima dobojske Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" predata na upotrebu eko-učionica, u kojoj će se, između ostalog, moći raditi eksperimenti.

"Može se raditi skoro sve, znači kada radimo eksperimente ovdje možemo izaći, ne moramo paziti da li će se prosuti voda po učionici, da li ćemo udariti nekom lopticom, znači ovo je ekstra, super. Sve što je novo, ono je zanimljivo, a lijepo je izaći napolje, na svjež vazduh. Nemamo mnogo učila, ali dovoljno je nama i neka loptica i recimo autić neki da svežemo balon za autić da se pokaže 3. Njutnov zakon, da bacimo lopticu uvis, kao hitac uvis, slobodan pad, tamo neke flaše s vodom da povežemo da pokažemo zakon spojenih posuda, znači ovdje ne moramo paziti da li će se voda prosuti, da li ćemo napraviti štetu", rekla je Ranka Jovanović Blašković, nastavnica fizike.

Sve što se od nastavnog sadržaja može realizovati na otvorenom, kaže Ljubiša Blagojević, direktor škole, biće izvođeno u tom objektu.

"Gledaćemo da se časovi koji ne zahtijevaju da dijete mora da ima svesku, da piše, realizuju u ovoj učionici, da pokušamo da se što više nastave izvodi na vazduhu, na otvorenom prostoru. Nismo htjeli da zasadimo zelenilo, to ostavljamo sada Ekološkoj sekciji, da učitelji sa svojom djecom to osmisle taj dio kako oni žele", izjavio je Blagojević.

"Časovi biologije, časovi hemije, časovi prirode i društva, sve su to aktivnosti koje se mogu realizovati u ovakvom prostoru, odnosno na ovakvom mjestu. Mislim da će djeca imati priliku da ovdje u okviru nastavnih časova neke stvari saznaju na drugačiji način, jer generalno rad na otvorenom, njegovanje principa zdravih životnih stilova mislim da su posebno bitni", kazala je Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje.

Projekat učionice na otvorenom realizovan je u saradnji sa članovima dobojskog "Rotary kluba".

"Mi smo sa svoje strane negdje oko dvadeset posto sredstava sakupili kroz akcije, normalno uz podršku firmi i pojedinaca iz privrede, kao i lokalne uprave. Ostalo je 'Klub Hassfurt', a ukupna vrijednost projekta je oko 70.000 maraka", pojasnio je Saša Klopić, predsjednik "Rotary kluba" Doboj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije