Obrazovanje

Đaci dobojskih srednjih škola se potrudili da nabave opremu i učila

Đaci dobojskih srednjih škola se potrudili da nabave opremu i učila
Foto: Sanja Čakarević | Đaci dobojskih srednjih škola se potrudili da nabave opremu i učila

DOBOJ - Opremu i učila koja im nedostaju u nastavi đaci dobojskih srednjih škola odlučili su da nabave kroz projekte koje su osmislili, a koje će da finansiraju Omladinska banka i Gradska uprava.

"Naša ideja je da napravimo svlačionice i da imamo namještaj za školski praktikum. Sada se presvlačimo u jednom malom prostoru, površine metar sa metar, tu, nažalost, ide jedno po jedno, ne idu odvojeno muškarci, djevojke. Mi prvo puštamo dame da se presvuku, pa idemo mi. I to naravno usporava proces prakse i higijena, nažalost, nije toliko prisutna", pojasnio je Luka Đekić, učenik Ugostiteljske i trgovinske škole, smjer kulinarski tehničar.

"Naš projekat obuhvata obnovu kabineta geografije koji je u dosta lošem stanju u odnosu na uslove koji su potrebni da bi se nastava realizovala. Mi smo kroz projekat tražili da nam se omogući krečenje učionice, nabavka nekih osnovnih sredstava, globusa, projektora, platna, pošto karte se već duže vremena ne proizvode, karte su već godinama izbačene iz prakse što se tiče nastave, tako da je bilo potrebno modernizovati kabinet. Mi geografiju u Gimnaziji imamo tri godine, to je jedan od bitnih predmeta, dosta učenika se odlučuje da radi maturski rad iz geografije, zato su potrebni uslovi kako bi se nastava mogla obavljati", kazao je Andrej Gojković, đak Gimnazije "Jovan Dučić".

Učenice Medicinske škole odlučile su da nabave intramuskularni simulator za aplikaciju lijeka kako bi đaci naučili pravilnu primjenu lijeka.

"Tako učimo kako bismo pravilno primijenili sutra na čovjeku jer ne možemo da primjenjujemo jedni na drugima, moramo tako da naučimo. Taj aparat košta oko 900 KM. Nama bi trebala najmanje tri, ali sada bi odgovarao jedan do dva", navela je Nataša Nešić, učenica Medicinske škole, smjer medicinski tehničar.

Osim školskih, Omladinska banka finansira i druge projekte, a među 20 odobrenih je i "Akordima protiv predrasuda" kojim se želi kroz muziku osobe sa invaliditetom uključiti u društvo.

"Da se pokažu da vrijede jer često se dešava da osobe sa invaliditetom budu neshvaćne, odbačene od društva i na taj način se zatvaraju u neke svoje krugove i ne nastavljaju obrazovanje, ne formiraju porodice. Smatram da je meni muzika dosta pomogla da se ostvarim kao osoba, kao muzičar, pa je cilj da se kroz projekat nabavi oprema koja će služiti Savezu slijepih Doboj", kaže Slavoljub Pupić.

"Kao neko ko je od početka u odboru Omladinske banke Doboj mogu reći da smo na početku imali jako puno poteškoća da animiramo mlade ljude da pišu projekte, u toku godine dešavalo nam se da imamo po tri javna poziva da bismo realizovali pet društveno korisnih projekata, a evo sada nakon sedam godina u prvom javnom pozivu imamo 20 projekata, to govori koliko je Omladinska banka Doboj postala prepoznatljiva u ovom gradu", izjavila je Milica Pavlović, predstavnica Omladinske banke.

Ukupna vrijednost svih 20 projekata je 56.660 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije