Obrazovanje

Đaci iz Doboja oživjeli računarsko-informatički smjer

Đaci iz Doboja oživjeli računarsko-informatički smjer
Foto: Sanja Čakarević | Đaci iz Doboja oživjeli računarsko-informatički smjer

DOBOJ - Junski upisni rok u dobojske srednje škole donio je brojna iznenađenja, jer se interes svršenih osnovaca, sve su prilike, promijenio.

"Mi smo u prvom upisnom roku upisali 70 učenika, što je zaista veliki skok u odnosu na ranije godine. Nama su juče došla još dva učenika, ali nismo ih zvanično primili jer čekamo 5. jul, novi upisni rok.

Odličan je uspjeh kod njih, i njih ćemo primiti, tako da ćemo imati 72 učenika.

Ove godine imamo 19 učenika za računarsko-informatički smjer, taj smjer nikad do sada nismo mogli da formiramo, jer nije bilo dovoljno zainteresovanih učenika, ove godine imamo dovoljan broj", izjavila je Svjetlana Telebak, direktorka Gimnazije "Jovan "Dučić".

Ovoj školi nedostaje još osam đaka da se upišu četiri odjeljenja, pa se rukovodstvo ove obrazovne ustanove nada da će resorno ministarstvo odobriti formiranje četiri umjesto tri odjeljenja, koliko je planom upisa bilo predviđeno.

U Tehničkoj školi nema više slobodnih mjesta za tri zanimanja - mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, tehničar CNC tehnologija i bravar zavarivač - ali ko želi da se obrazuje za građevinskog tehničara, auto-mehaničara i alatničara, od utorka može podnijeti dokumente.

"Neprijatno me iznenadilo zanimanje alatničar, deficitarno zanimanje, gdje nam nedostaje još pet učenika, od potrebnih 12 u prvom upisnom roku smo upisali samo sedam učenika. Nadamo se da ćemo sve to da popunimo u drugom upisnom roku", kazao je Dragan Dostanić, direktor Tehničke škole.

Iznenađeni su i u Saobraćajnoj i elektro školi, koja je jedna od najpoželjnijih među budućim srednjoškolcima, koji mahom najviše žele da se obrazuju za tehničara informacionih tehnologija.

"Iznenadilo nas je za tehničara drumskog saobraćaja da smo imali mnogo veći broj zainteresovanih nego inače, ali i drago nam je. Iznenadilo nas je to da je odličnih učenika bilo u manjem broju nego inače, ali, eto, svi će naći mjesto, nadam se u našim zanimanjima", kaže Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole.

Veliko interesovanje vladalo je za zanimanje carinski tehničar, koje poslije duže pauze upisuje Ugostiteljska i trgovinska škola, a u Ekonomskoj školi mjesta još ima u svim zanimanjima, osim za frizera, koji se obrazuje tri godine.

"Frizeri su uvijek prepoznati kao dobro i traženo zanimanje, ali ove godine, recimo, interesantno je da poslovno-pravni tehničar, koji je do sada uvijek bio tražen, ima manji broj zainteresovanih u odnosu na prethodne godine", navela je Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije