Obrazovanje

Đaci konačno nose lakše torbe

Đaci konačno nose lakše torbe
Foto: N.N. | Đačka leđa konačno nose lakše torbe

BANJALUKA, SARAJEVO - Osnovci u Srpskoj konačno imaju lakše đačke torbe zahvaljujući digitalizaciji i štampanju udžbenika na papiru male gramaže, tako da su ove školske godine udžbenici lakši za 20 do 30 odsto.

"Zavod za udžbenike i nastavna sredstva  RS uradio je veliki posao u vezi sa adaptacijom udžbenika, koji su sada štampani na papiru male gramaže,  a tome će doprinijeti i digitalizacija određenih udžbenika, tako da u prvoj trijadi osnovnih škola prelazimo potpuno na inovativni način izvođenja nastave, primjenom novih tehnologija", rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

Bojan Đenić, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, rekao je da je Zavod nastavio sa procesom digitalizacije sadržaja udžbenika, te da je za početak ove školske godine pripremljeno 18 novih izdanja.

"Fokus smo stavili na prvu trijadu osnovne škole, a digitalni sadržaj prati štampano izdanje udžbenika", naveo je Đenić.

Dodao je da je prilikom inovacije udžbenika došlo do promjene, te se sada udžbenici štampaju na voluminoznom papiru, koji je za oko 25 odsto lakši od ofsetnog, koji je do sada korišten za štampanje.

"Težina udžbenika za pojedine razrede prati preporuke zdravstvenih institucija, a to je da đačka torba ne prelazi 10 odsto od ukupne mase djeteta", rekao je Đenić.

Napomenuo je da težinu đačke torbe ne čine samo udžbenici, te pozvao roditelje da povedu računa i o ostalom priboru da bi što više olakšali đacima torbe.

Đenić je slikovito, važući udžbenike pred učenicima u OŠ "Branko Ćopić" u Banjaluci, prikazao da je knjiga koja je štampana na ofesetnom papiru teška 230 grama, a na novom papiru 176 grama, što znači da su udžbenici lakši za 20 do 30 odsto.

"Ne možemo uticati na školski pribor koji se koristi i apelujemo na roditelje da izborom pribora doprinesu da se đačka torba olakša. Sveska A4 formata sa tvrdim povezom je teška 470 grama, a sa mekim povezom 270 grama, što znači da je lakša oko 40 odsto", rekao je Đenić.

Željka Opačić, direktorica OŠ "Ivo Andrić" Banjaluka, kazala je da je jako značajno što đaci konačno imaju lakše torbe.

"Učenici nam više nisu toliko fizički aktivni, više su pasivni i provode više vremena u kući i manje se igraju. Jasna nam je namjera da  se kroz reciklirani papir  umanji težina samih knjiga pa samim tim i torbe", kazala je Opačićeva.

Dodala je da je to kod učenika nižih razreda to malo specifično, jer, kako kaže, oni sve knjige moraju da ponesu u školu.

"Kod njih mora biti pernica sa tri sprata, tako da apelujemo na roditelje da vode računa i o veličini torbe, ali i  pernica", zaključila je Opačićeva.

Bojana C., majka učenika koji je juče krenuo u treći razred, smatra da nije neophodno da djeca za jedan predmet nose po četiri udžbenika, ali pozdravlja lakše đačke torbe.

"Sigurno da  je jako bitno da je torba lakša za svakog školaraca ako znamo da pored knjiga  djeca u torbama nose i užinu ili vodu, što im dodatno otežava ionako teške torbe", kazala je ona.

Za oko 121.550 đaka osnovnih i srednjih škola danas je u RS  počela nova školska godina u školskim klupama uz trajanje časova od 45 minuta i bez dijeljenja odjeljenja.

Đaci su danas konačno sjeli u klupe i u  Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom kantonu te Kantonu Sarajevo, dok će u Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom kantonu i Kantonu 10 školska godina početi  6. septembra.

Težina kompleta udžbenika

Prvi razred - 1,06 kg (tri knjige u kutiji/fascikli)

Drugi razred - sa Početnicom 2,438 kg; sa Bukvarom 2,576 kg

Treći razred - 2,72 kg

Četvrti razred - 2,98 kg

Peti razred - 3,62 kg

Šesti razred - 4,00 kg (bez drugog stranog jezika)

Sedmi razred - 4,52 kg (bez drugog stranog jezika)

Osmi razred - 5,25 kg (bez drugog stranog jezika)

Deveti razred - 5,25 kg (bez drugog stranog jezika)

Težina svezaka:

Velika sveska tvrdi povez - 0,50 kg

Velika sveska meki povez - 0,27 kg, 0,288 kg

Mala sveska tvrdi povez - 0,244 kg

Mala sveska meki povez - 0,114 kg, 0,144 kg

Težina ostalog pribora:

Puna pernica (čvrsta) - 0,274 kg - 0,406 kg (zavisi od proizvođača i kvaliteta)

Meka pernica (napunjena olovkama, bojicama...) - 0,170 kg.

Gradonačelnik Banjaluke se družio sa đacima

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, povodom početka nove školske godine posjetio je nekoliko prigradskih škola i družio se sa đacima.

U okviru manifestacije "Veliki početak", gradonačelnik je dan započeo posjetom OŠ "Miroslav Antić" u Bistrici, gdje je mališanima poželio puno sreće i uspjeha u novoj školskoj godini.

Nakon posjete OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu, gradonačelnik je obilazak škola završio posjetom OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije"  u Piskavici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije