Obrazovanje

Đaci pohrlili u IT sektor i gimnaziju

Đaci pohrlili u IT sektor i gimnaziju
Foto: N.N. | Đaci pohrlili u IT sektor i gimnaziju

BANJALUKA, DOBOJ - Prvi, junski upisni rok za novu školsku godinu počeo je danas u svim srednjim školama u RS, i to za učenike koji imaju 60 i više bodova, a kako su za "Nezavisne" kazali direktori srednjih škola širom Srpske, zadovoljni su brojem učenika na današnjem upisu te da je vidljivo da prevladava interesovanje đaka za IT sektor.

Kako je za "Nezavisne novine" navela Vita Malešević, direktorica banjalučke Gimnazije, zadovoljni su kako je protekao prvi upisni dan u ovoj školi, te da se već sada prijavilo oko 200 učenika.

"U Gimnaziju ove godine primamo 264 učenika u 11 odjeljenja, i to po 24 učenika u četiri odjeljenja opšteg smjera, četiri društveno-jezičkog smjera, dva odjeljenja informatičkog i jedno odjeljenje matematičkog smjera", navela je Maleševićeva.

Da su zadovoljni brojem učenika u prvom upisnom roku za "Nezavisne" je rekla i Tijana Vasiljević Stokić, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj.

"Na teritoriji grada Doboja imamo šest srednjih škola, odnosno 684 slobodna mjesta, a to je 29 odjeljenja", rekla je Vasiljević Stokićeva.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola semberske regije, za "Nezavisne novine" je rekao da se broj učenika na upisu ove godine ne razlikuje mnogo u odnosu na prethodne godine, ali da je primjetno da se sve veći broj učenika interesuje za zanimanja iz IT sektora.

"IT sektor imamo u Tehničkoj školi, gdje će vjerovatno više učenika nego što je predviđeno planom upisa", rekao je Đurić, dodajući da je planom upisa u ovoj regiji predviđen upis više od 900 učenika, i to u osam srednjih škola u ovoj regiji.

Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole Banjaluka, naveo je da se u ovoj školi manji broj učenika upisuje u prvom upisnom roku, kada se upisuju učenici sa 60 i više bodova, ali da su ove godine imali veći broj učenika koji je prvog dana došao na upis.

"Kod nas u prvom upisnom roku nije velika zainteresovanost. Ipak, zadovoljni smo jer ove godine, u poređenju sa prijašnjim godinama, imamo blagi rast broja učenika: inače u tim prvim rokovima nam je dolazilo oko sedam do 10 učenika, a ove godine imamo njih 20", naveo je Bakal, dodajući da ove godine u Poljoprivrednu školu planiraju upisati 140 učenika u šest odjeljenja.

U tri srednje škole u Prnjavoru u prvi razred srednje škole planiran je upis 272 učenika, a mesar i prehrambeni prerađivač su deficitarna zanimanja za koja je obezbijeđena mjesečna stipendija Ministarstva prosvjete i kulture RS od 100 KM.

Kako su naveli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, junski rok traje od 13. do 24. juna, a julski rok, za učenike koji imaju manje od 60 bodova, trajaće od 4. do 15. jula 2021. godine.

"Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama", rekli su u resornom ministarstvu, dodajući da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova.

"Bodovanje se vrši na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše, te na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole", saopštili su u nadležnom Ministarstvu prosvjete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije