Obrazovanje

Đaci pravili maštovite i ukusne delicije

Đaci pravili maštovite i ukusne delicije
Foto: Sanja Čakarević | Đaci pravili maštovite i ukusne delicije

DOBOJ - Specijaliteti njemačke kuhinje našli su se na jednom od brojnih stolova na kojima su đaci Osnovne škole "Radoje Domanović" iz Osječana kod Doboja pokazali svoje kulinarsko umijeće.

"Naša razrednica predaje njemački jezik i tako smo dobili ideju da napravimo štand njemačke hrane. Pripremili smo salatu od krompira ili kartofelsalat, kiselu salatu, perece. Specijalno iz Njemačke stigle su bijele kobasice, moj tata ih je prekjuče donio iz Njemačke, mama ih je jutros ispržila, stavile smo na oval i donijele. Drugarica iz razreda je napravila štrudlu od jabuke", ispričala je Georgina Milićević, učenica VII1.

"Tu se nalazi hrana koja je zastupljena i na našem podneblju, međutim, ovo je karakteristično za Njemačku. Ako odete tamo kod njih i gostujete, vidjećete bijele kobasice, krompir salatu, salatu od kiselog kupusa, bavarska peciva, mnogo sireva, različite vrste sireva koriste u ishrani i to je ono što smo se mi potrudili da pripremimo i, naravno, pivo je kod njih veoma zastupljeno piće, ali smo mi, jer je ovo ipak škola, vaspitno-obrazovna ustanova, donijeli bezalkoholno pivo", kazala je Danijela Bogojević, nastavnica njemačkog jezika, te dodala da se bijele kobasice prave isključivo od mesa od buta i u njima nema crvenih začina.

Na jednom štandu našli smo samo štrudle, a na pitanje zašto su pripremale isključivo ovaj desert, učenice VIII1 su nam iskreno odgovorile.

"Pa, to je domaće, nešto što svaka domaćica zna da pripremi i, eto, došli smo na ideju da pripremamo štrudle. Imamo štrudle sa raznim džemovima, od kajsije, višnje, sa makom, rogačem. Mama mi je pomogla da napravim štrudlu sa džemom od grožđa i rogačem. Pomogla mi je da zamijesim tijesto i razvukla, onda sam je ja premazala džemom i umotala, pa smo je ispekle", kaže Nađa Pavlović i  dodaje da najviše voli da jede štrudle s makom.

"Štrudla je domaća hrana, ali je porijeklom iz Mađarske. U mojoj kući se često jede, mama je pravi i kada dođu i gosti svi zajedno jedemo. Moja omiljena štrudla je s marmeladom od šljive", rekla je Anastasija Gavrić.

Osim učenica i učenika, zavidnu maštovitost tokom pripreme ukusnih delicija na školskom gastro-festu pokazale su učiteljice i nastavnice, pa je tako Slavica Marković, nastavnica engleskog jezika, pripremila tulumbe.

"Kuvam od svoje 11. godine i tulumbe mi uvijek uspiju, što je rijetkost. Pravim ih često za naše priredbe, manifestacije u školi", priča Slavica.

Na gastro-fest u OŠ "Radoje Domanović" svratio je i njen nekadašnji učenik, a sada ministar pravde RS Miloš Bukejlović, koji je kazao da od tradicionalnih jela voli sarmu.

"Od onoga što nije naša svakodnevna kuhinja i što se ne spada u kuhinju našeg podneblja volim, recimo, svaku vrstu ribe", naveo je Bukejlović.

Saša Živanović, direktor škole, najavio je da za sljedeću godinu planiraju nešto drugačiji koncept.

"Predložićemo ostalim direktorima sa područja grada Doboja da učestvuju u ovoj manifestaciji sa svojim školama, da se predstave, da napravimo jednu turističku, kulturnu i zabavnu manifestaciju u Osječanima", naveo je Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije