Obrazovanje

Đaci u klupama od 1. septembra, predložena kombinovana nastava u RS

Đaci u klupama od 1. septembra, predložena kombinovana nastava u RS
Foto: N.N. | Đaci u klupama od 1. septembra, predložena kombinovana nastava u RS

BANJALUKA - Polovinom avgusta Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo RS definisaće jasnu epidemiološku situaciju, te u zavisnosti od situacije u datom momentu predložiće se modeli na koji način će osnovci i srednjoškolci započeti novu školsku godinu početkom septembra, a najvjerovatnije da će to biti kombinovani model nastave.

Potvrdila je ovo u petak Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, nakon sastanka sa predstavnicima Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja koji je održan u Banjaluci.

Ona je pojasnila da će model koji će biti primjenjivan od septembra sa početkom školske godine donijeti Vlada RS, odnosno Krizni štab.

"Mi smo predložili da je jedan od najboljih modela kombinovana nastava, gdje će đaci jedno vrijeme provoditi u svojim školskim klupama, a drugo vrijeme da provode kod kuće gdje će biti u kontaktu sa učiteljima, nastavnicima i profesorima", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da je prijedlog Odbora u kombinovanoj nastavi, gdje će se nastava provoditi dijelom u školskim klupama, a dijelom onlajn.

"Kvalitetno obrazovanje svakako ne može biti isključivo niti onlajn, niti da djeca apsolutno ne idu u školu", pojasnila je Trivićeva.

Napomenula je da je važan kontakt učitelja, nastavnika sa djecom prilikom sticanja određenih znanja, utvrđivanja gradiva i rješavanja određenih problema.

"Naravno uz sve moramo biti obazrivi u smislu epidemiološke situacije i mjera koje će propisati Inistut u smislu zaštite zdravlja djece. Veliki izazov je pred nama, ono što je sigurno da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Vlada RS, te Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo učiniti sve da pripremi uslove da djeca idu u školu uz poštovanje svih mjera", rekla je Trivićeva.

Dodala je da ukoliko se bude mjenjala epidemiološka situacije, fleksibilno će se reagovati i mjenjati način izvođenja nastave u cilju zaštite djece.

Trivićeva je takođe rekla da je na sastanku održanom u petak usvojen izvještaj o radu Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja za period od 1. aprila do 30. juna, koji će biti predložen Vladi RS na usvajanje iduće sedmice.

Ona kaže da je Odbor ispoštovao sve ono što je i definisano Akcionim planom razvoja i reforme obrazovanja RS u okviru kojeg su izmjenjeni zakoni koji se odnose, na predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Drago Branković, član Odbora za reformu predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u RS, naglasio je da se obrazovni sistem nalazi pred istorijskim izazovima.

"Pored svih postignutih pozitivnih rezultata na kraju ove školske godine tokom onlajn nastave, neophodan je živi kontakt nastavnika sa učenikom, te kakva god da situacija bude u septembru, moramo pronaći kombinovani metod time što će učenik u manjoj grupi imati kontakt sa nastavnikom u školi", rekao je Branković.

Kada su u pitanju reformski procesi osnovnog obrazovanja u RS, Branković kaže da bi do kraja godine trebalo donijeti novi nastavni plan i program, čija je osnovna intencija da učenici, koliko god je moguće, budu manje opterećeni, zatim uvođenje nekih novih predmeta i korekcija postojećeg plana.

"Važno je usmjeravati učenike putem izborne nastave kako bi već u devetom razredu osnovne škole mogli da biraju bar jedan nastavni predmet koji im više odgovara, na osnovu kojeg će birati srednju školu i faklutet", kaže Branković.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, rekao je da se nada da će se nastava izvoditi u školskim klupama, te da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, kao i da učenici kontaktiraju sa vršnjacima, ali da je najvažnije da se uz sve to zaštiti zdravlje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije