Obrazovanje

Đacima Srednja tehničke škole iz Trebinja nove mašine

Đacima Srednja tehničke škole iz Trebinja nove mašine
Foto: N.N. | Đacima Srednja tehničke škole iz Trebinja nove mašine

TREBINJE - Srednja tehnička škola iz Trebinja dobila je opremu vrijednosti 35.000 maraka, koja joj je dodijeljena u okviru projekta "Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede: Unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektroenergetskom i sektoru obrade metala".

U pitanju je najsavremenija CNC mašina za buduće tehničare CNC tehnologija, ali i kompletna oprema za zanimanje električar i elektroinstalater, gdje su donirani aparati za zavarivanje, aparati koji služe u mašinstvu, digitalni osciloskopi, lemilice, mjerni instrumenti i sl.

Učenik trećeg razreda Mašinske škole za CNC programere Pavle Šarenac kazao je da su ranije radili na starim mašinama, te da će obuka na ovim novim značiti i dodatnu spremnost za zaposlenje.

"U pitanju je kompletno opremanje radionice za praktičnu nastavu, u okviru šireg projekta koji su realizovali Fondacija 'Helvetas', gradska Razvojna agencija, Privredna komorom RS i privredni subjekti koji učestvuju u sprovođenju praktične nastave iz ciljanih zanimanja, ali i sam grad Trebinje", pojasnio je direktor Srednje tehničke škole Darko Rakić, koji dodaje da je "Helvetas" i ranije pomagao ovu školu u vidu opreme.

Koordinatorka za prekatičnu nastavu škole Jelena Lero naglasila je da su u pitanju mašine koje će zamijeniti one stare, na kojim su se đaci teže obučavali, te da će u ovom projektu biti daleko razvijeniji stručnost i znanje učenika, što je bio i cilj projekta.

"Na ovaj će se način povećati zaposlenost i bolje razviti poslovno okruženje, jer smo u okviru projekta uradili i reviziju nastavnih programa za ciljana zanimanja, a sve to uz podršku poslovnih subjekata iz našeg grada", navela je ona.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je pojasnio da se u cjelokupnom projektu išlo na to da se osavremeni nastavna oprema, ali i da se stupi u čvršću vezu s gradskim privrednicima i samim školstvom, kako bi se i u narednim školskim godinama u srednjoškolskom obrazovanju proizveli oni kadrovi koji se mogu odmah zaposliti.

Sven Dominković, direktor organizacije "Helvetas - Moja budućnost", napomenuo je da je zaista ostvarena izuzetna saradnja svih subjekata i gradskih vlasti u Trebinju, u kome će ovim projektom stotinak učenika imati bolju obuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije