Obrazovanje

Do mastera Zakonom o zvanjima RS

Do mastera Zakonom o zvanjima RS
Do mastera Zakonom o zvanjima RS

BANJALUKA, SARAJEVO - Izjednačavanja visoke stručne spreme (VII stepen) koja je stečena po predbolonjskom sistemu studija sa drugim ciklusom (master) po bolonjskom sistemu, pitanje je koje bi se moglo definisati kroz Zakon o zvanjima RS.

Milan Mataruga, novoizabrani rektor Banjalučkog univerziteta, naglasio je juče za "Nezavisne" da u ovoj oblasti postoji niz, kako je rekao, specifičnih pitanja koja su vezana za svaki studijski program pojedinačno, ali bi se ona, uz stručnu procjenu i rad, svakako dala uskladiti.

"Prostor za tako nešto nam ostaje u Zakonu o zvanjima RS, s obzirom na to da ova tema nije uvrštena u Zakon o visokom obrazovanju RS", dodao je Mataruga.

U svakom slučaju, smatra da je važno voditi se praksom i iskustvima u okruženju, Srbiji i Hrvatskoj, gdje je ova vrsta usklađivanja kvalifikacija sprovedena već godinama ranije.

"Zakonom o zvanjima RS definisana su zvanja koja lica stiču završetkom akademskih studija prvog ciklusa u trajanju od tri, odnosno četiri godine, koja se vrednuju sa najmanje 180, odnosno 240 ECTS bodova. Takođe, propisana su zvanja za lica koja završe strukovne studije prvog ciklusa u trajanju od tri godine koje se vrednuju sa 180 ECTS bodova te zvanja za lica koja završe strukovne studije prvog ciklusa u trajanju od četiri godine koje se vrednuju sa 240 ECTS", rečeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Odnedavno je ova tema aktuelizovana i u FBiH, nakon što je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, saopštio da diplome studenata Univerziteta u Sarajevu koji su završili fakultet u trajanju od četiri ili pet godina prije uvođenja bolonjskog procesa postanu ekvivalent master studijama drugog ciklusa studija.

Ipak, ova inicijativa, kako je pojašnjeno iz Senata Univerziteta u Sarajevu, već ranije je razmatrana i kao takva odbijena, odnosno prolongirana.

"Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da se pitanje stečenih kvalifikacija, koje će biti prepoznate i prihvatljive unutar Bosne i Hercegovine i unutar evropskog prostora visokog obrazovanja, treba urediti na državnom nivou, kako ne bi došlo do nejednakog tretmana stečenih kvalifikacija", saopšteno je juče iz Senata.

Univerzitet u Sarajevu čvrsto stoji na stajalištu da se ovakve vrste pravilnika ne mogu donositi na kantonalnom, nego na državnom nivou, te da Pravilnik o stjecanju i korištenju akademskih titula, naučnih i stručnih zvanja mora biti usaglašen od strane svih javnih univerziteta u BiH.

"Od 2005. godine, kada je upisana prva generacija studenata po bolonjskom sistemu studiranja na Univerzitet u Sarajevu, na Univerzitetu je ustaljena praksa kako se takvi zahtjevi rješavaju i u ovom času nema potrebe za njenim mijenjanjem", saopšteno je juče iz Senata.

Šta kaže zakon na nivou BiH

U Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju BiH u članu 56, stav (1), navedeno je da osobe koje su stekle određena naučna i stručna zvanja zadržavaju pravo njihovog korištenja u skladu s propisima prema kojima su ih stekli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije