Obrazovanje

Dobojskim učenicima se smiješi praksa u "Sinopharmu"

Dobojskim učenicima se smiješi praksa u "Sinopharmu"
Foto: N.N. | Dobojskim učenicima se smiješi praksa u "Sinofarmu"

DOBOJ - Učenje kineskog jezika moglo bi se isplatiti dobojskim srednjoškolcima, jer će uskoro imati priliku da stečena znanja praktično primijene u kineskim kompanijama koje posluju na području Doboja.

"Bilo bi zanimljivo da se još malo više uvedemo u jezik i iskreno vjerujem da bi to bilo dobro. Najteže u kineskom jeziku mi je pisanje znakova i izgovor nekih malo dužih riječi, gdje treba 'prelamati' jezik", kaže Sergej Andrej Blagojević, koji se u osnovnoj školi zainteresovao za kineski jezik.

Praksu u kineskim kompanijama srednjoškolcima će pokušati da obezbijedi Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci.

"Razgovaramo sa predstavnikom kineske kompanije 'Sinopharm', gdje se nadamo da će naši polaznici kineskog jezika moći da ostvaruju praksu i da će se ta saradnja nastaviti kasnije te da će djeca koja uče kineski jezik, koja završavaju školu, imati mogućnost da se poslije zapošljavaju u kineskim kompanijama.

Mi se nadamo, u stvari, da je ovo samo početak saradnje nakon termoelektrane i izgradnje bolnice, da će biti još projekata, pogotovo kineske kompanije 'Sinopharm'", rekla je Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta.

Časovi kineskog jezika izvode se u okviru sporazuma Konfucijevog instituta i Ekonomske škole, a saradnja ove dvije ustanove traje već dvije godine.

"Ove godine realizacija je svedena na online časove, ali đaci su, naravno, vrlo zadovoljni. Oni imaju na sedmičnom nivou časove u dogovoru sa svojim predmetnim nastavnikom. Tačan broj učenika naše škole i svih ostalih ne bih znala, ali znam da su proporcionalno raspoređeni", kazala je Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije