Obrazovanje

Doček za 1.460 brucoša Tuzlanskog univerziteta

Doček za 1.460 brucoša Tuzlanskog univerziteta
Foto: N.N. | Doček za 1.460 brucoša Tuzlanskog univerziteta

TUZLA - Nakon tri upisna roka na fakultete Univerziteta u Tuzli upisano je 1.460 studenata koji su danas počeli školovanje.

Iako je drastičan pad broja upisanih studenata u odnosu na protekle godine, uprava Univerziteta nije zabrinuta.

Kako je kazala Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta, zadovoljna je brojem upisanih studenata ako se u obzir uzme sve manji broj učenika i masovni odlazak stanovništva.

"Najveće interesovanje vladalo je za Medicinski, Elektrotehnički i Farmaceutski fakultet. Zadovoljni smo što će biti pokrenuti i drugi studijski programi koje nudi UNTZ. Mislim da svim mladim ljudima treba pružiti šansu i da studiraju ono što žele", rekla je Hadžigrahićeva. Na pitanje zašto raste broj studenata na privatnim fakultetima, Hadžigrahićeva je rekla:

"Svaki mladi čovjek ima pravo izabrati na kojoj visokoškolskoj ustanovi će nastaviti školovanje. Na nama je da se borimo kvalitetom i dokažemo da je UNTZ upravo ustanova gdje mladi treba da nastave školovanje", mišljenja je ona.

Svoje školovanje na UNTZ nastavlja Adila Alić, koja se odlučila za Smjer prehrambene tehnologije na Tehnološkom fakultetu.

"Mislim da svako u nekom periodu zna šta želi upisati", kaže ova brucošica, koja planira završiti fakultet, a vjerovatno, kako kaže, i ostati u BiH.

Studentima je dobrodošlicu poželio i Denijal Tulumović, premijer TK, koji je imao jedinstvenu poruku: "O diplomi nemojte razmišljati kao o 'karti za odlazak iz BiH'".

Da bi se situacija u visokom obrazovanju popravila, Vlada TK je oformila radnu grupu za izradu zakona o visokom obrazovanju  te očekuje konrektne rezultate u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije