Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Doček za 1.460 brucoša Tuzlanskog univerziteta

Doček za 1.460 brucoša Tuzlanskog univerziteta
Foto: N.N. | Doček za 1.460 brucoša Tuzlanskog univerziteta
Nataša Tadić

TUZLA - Nakon tri upisna roka na fakultete Univerziteta u Tuzli upisano je 1.460 studenata koji su danas počeli školovanje.

Iako je drastičan pad broja upisanih studenata u odnosu na protekle godine, uprava Univerziteta nije zabrinuta.

Kako je kazala Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta, zadovoljna je brojem upisanih studenata ako se u obzir uzme sve manji broj učenika i masovni odlazak stanovništva.

"Najveće interesovanje vladalo je za Medicinski, Elektrotehnički i Farmaceutski fakultet. Zadovoljni smo što će biti pokrenuti i drugi studijski programi koje nudi UNTZ. Mislim da svim mladim ljudima treba pružiti šansu i da studiraju ono što žele", rekla je Hadžigrahićeva. Na pitanje zašto raste broj studenata na privatnim fakultetima, Hadžigrahićeva je rekla:

"Svaki mladi čovjek ima pravo izabrati na kojoj visokoškolskoj ustanovi će nastaviti školovanje. Na nama je da se borimo kvalitetom i dokažemo da je UNTZ upravo ustanova gdje mladi treba da nastave školovanje", mišljenja je ona.

Svoje školovanje na UNTZ nastavlja Adila Alić, koja se odlučila za Smjer prehrambene tehnologije na Tehnološkom fakultetu.

"Mislim da svako u nekom periodu zna šta želi upisati", kaže ova brucošica, koja planira završiti fakultet, a vjerovatno, kako kaže, i ostati u BiH.

Studentima je dobrodošlicu poželio i Denijal Tulumović, premijer TK, koji je imao jedinstvenu poruku: "O diplomi nemojte razmišljati kao o 'karti za odlazak iz BiH'".

Da bi se situacija u visokom obrazovanju popravila, Vlada TK je oformila radnu grupu za izradu zakona o visokom obrazovanju  te očekuje konrektne rezultate u narednom periodu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije