Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Dodik i Haišan otvorili Konfučijev institut; saradnja RS sa Kinom na izuzetno visokom nivou

Dodik i Haišan otvorili Konfučijev institut; saradnja RS sa Kinom na izuzetno visokom nivou
Foto: Srna | Dodik: Saradnja RS sa Kinom na izuzetno visokom nivou
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zamjenik gradonačelnika Tjenđina Džao Haišan otvorili su danas Konfučijev institut pri Univerzitetu u Banjaluci radi unapređenja saradnje Srpske i Kine.

Dodik je istakao da je ovo važan dan za Republiku Srpsku i Univerzitet u Banjaluci.

"Otvaranje Konfučijevog instituta dokaz je prijateljstva i uspješne saradnje Republike Srpske i Kine", rekao je Dodik.

Ambasador Kine u BiH Čen Bo izrazila je zadovoljstvo što je otvoren Konfučijev institut u Banjaluci i zahvalila za uspješnu saradnju rukovodstvu Republike Srpske.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da se Republika Srpska i ovaj univerzitet pridružuju zajednici od 525 osnovanih Konfučijevih instituta u svijetu, koje pohađa devet miliona učenika i studenata. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će Konfučijev institut omogućiti još bolju saradnju u oblasti obrazovanja i kulutre između Srpske i Kine.

Dodik je tokom sastanka sa zamjenikom gradonačelnika Tjenđina DŽaom Haisanom u Banjaluci izrazio zadovoljstvo povodom otvaranja Konfučijevog instituta. Na sastanku je razgovarano o saradnji Republike Srpske i Tjenđina.

Predsjednik Srpske ocijenio je da je saradnja Republike Srpske sa Kinom na izuzetno visokom nivou, posebno u oblastima energetike i infrastrukture, te da se proširuje na kulturnom i obrazovnom planu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Sastanku su prisustvovale i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Kine u BiH Čen Bo.

Na Konfučijevom institutu, koji je danas otvoren pri Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, studenti će moći da besplatno pohađaju kurseve kineskog jezika, a najboljim polaznicima biće obezbijeđene posjete Kini, gdje će imati priliku za usavršavanje.

Osim toga, postoji mogućnost saradnje sa kineskim fakultetima i razmjena studenata, te učešće u zajedničkim projektima, radovima, objavljivanje radova u prestižnim kineskim časopisima. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije