Obrazovanje

Dodiku uručeno najveće priznanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Dodiku uručeno najveće priznanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Foto: Srna - Tomić prima priznanje u ime Dodika | Dodiku uručeno najveće priznanje Univerziteta u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na svečanoj akademiji, povodom Dana i krsne slave Univerziteta u Istočnom Sarajevu - Svetih Ćirila i Metodija, dodijeljeno je najveće priznanje ove visokoškolske ustanove Orden Univerziteta za naročite zasluge i izuzetan doprinos njegovom razvoju.

Priznanje je, u ime Dodika, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, primio njegov savjetnik Boško Tomić, ističući da ova nagrada ide u prave ruke, čovjeku koji je od osnivanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu pružao punu podršku ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Tomić je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu bedem odbrane i oslonac razvoja srpske naučne misli u ovom dijelu Republike Srpske.

"Univerzitet u Istočnom Sarajevu plijeni pažnju i zaslužuje posebne pohvale za kontinuirani naučno-istraživački rad, kao i obrazovanje vlastitog nastavnog kadra, uključujući i stvaranje optimalnih uslova za ostanak mladih u Republici Srpskoj", rekao je Tomić.

Na svečanoj akademiji, u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, povelja Univerziteta uručena je ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđanu Rajčeviću, kao i načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću, direktoru "Elektroprivrede Republike Srpske" Luki Petroviću i profesoru Radoslavu Grujiću sa Tehnološkog fakulteta.

Jugović je rekao da je ovo priznanje velika čast i privilegija jer je lokalna zajednica prepoznata kao čvrst oslonac intencijama Univerziteta da zadrži i unaprijedi dostignuti nivo reprezentativnosti i prestižnosti.

"Univerzitet u Istočnom Sarajevu svojevrsni je generator ukupnog društvenog, kulturnog, demografskog i privrednog razvoja ovih prostora", istakao je Jugović.

Nagrada "Ambasador Univerziteta" dodijeljena je profesoru Miodragu Čoliću, prvom dekanu Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu, akademiku koji je angažovan na Medicinskom fakultetu u Foči.

Plakete Univerziteta u Istočnom Sarajevu dobili su šef kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Danijel Dragičević, savjetnik predsjednika Republike Srpske Dušan Petrović, profesori Muzičke akademije Ljubo Božović, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Zdravko Peno, Tehnološkog fakulteta Miomir Pavlović, Elektrotehničkog fakulteta Milomir Šoja, Poljoprivrednog fakulteta Siniša Berjan, kao i Vidan Govedarica i Slobodan Lubura sa Elektrotehničkog fakulteta.

Dobitnik plakete je i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, koji je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedna od najvažnijih institucija u ovom dijelu Srpske koja je ovoj lokalnoj zajednici donijela epitet "grad mladosti".

Univerzitet je dodijelio priznanja i zahvalnice za 21 studenta i dugogodišnja saradnika Univerziteta.

Student prava Brano Hadži Stević rekao je da su ova priznanja za sve studente veoma važna kao podstrek za budući rad i stručno usavršavanje, ali i moralna i patriotska obaveza da mladi ljudi ostanu i pomognu brži razvoj Republike Srpske.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su studenti i profesori Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima 15 fakulteta i dvije akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije