Obrazovanje

Društvo "La Mondo" pokrenulo novi projekat, penzionere uče esperanto

Društvo "La Mondo" pokrenulo novi projekat, penzionere uče esperanto
Foto: N.N. | Društvo "La Mondo" pokrenulo novi projekat, penzionere uče esperanto

Esperanto jezik, nastao prije 132 godine, prvi je međunarodni umjetni jezik, koji ne zamjenjuje nijedan nacionalni jezik, već upravo suprotno - cilj mu je da premosti barijere među mnogobrojnim jezicima i nacijama.

Esperanto nije u potpunosti uspio u prvobitnoj namjeri, ali to ne znači da i danas ne postoje oni koji ga govore, pišu knjige na njemu, podučavaju druge ovom jeziku, kao i onih koji su ga voljni naučiti.

Gradsko esperanto društvo "La Mondo" iz Banjaluke osnove ovog jezika predstaviće u okviru novog projekta "Esperanto - jezik za sve", čija je realizacija nedavno počela, a koji je namijenjen osobama treće životne dobi. 

Mićo Vrhovac, predsjednik Društva "La Mondo", kaže da su se u martu prijavili na javni poziv koji je raspisao grad, te da žele da osobe starije životne dobi informišu o esperantu i da kod njih probude želju da nešto novo nauče.

"Smatramo da je ova populacija nekada zapostavljena, te se nadamo da će ovo za neke od njih biti interesantno i novo. Možda će neko od njih da se sjeti da je nekada davno u srednjoj školi čuo za ovaj jezik pa da ih onda to dodatno zainteresuje", rekao je Vrhovac.

Radionice esperanto jezika održavaju se ponedjeljkom i petkom s početkom u devet časova u Domu penzionera. 

"Plan je da održimo radionice u još dva doma za penzionere, ali taj dio realizacije projekta ćemo nastaviti kad završimo prvi dio u Domu penzionera", rekla je Gorana Sekulić, potpredsjednica Društva "La Mondo".

Predviđeno je da projekat traje do decembra, uz niz interaktivnih predavanja i diskusija i postavku mini-muzeja esperantske građe "La Monda".

"Želimo da osobama treće životne dobi predstavimo osnove esperanta, a pričaćemo i o istoriji ovog jezika koji je prisutan u kulturi, umjetnosti i nauci", objasnio je Vrhovac.

Učesnici će moći da se upoznaju s osnovama esperanta, kulturom i njegovom potencijalu, a ujedno i da kvalitetno ispune slobodno vrijeme.  Banjalučko društvo esperantista, koje danas broji oko 20 članova, nastalo je 1957. godine, kada je grupa gimnazijalaca upoznata s idejom o ovom jeziku formirala klub "Mondo".

"Klub je kasnije prerastao u Opštinsku konferenciju esperanto omladine, da bi 1995. godine dobio današnji status i naziv Gradsko esperanto društvo 'La Mondo'", kazao je Vrhovac.

Ističe da rade na propagiranju esperanta, bore se za jezičku ravnopravnost, te predstavljaju kulturu pomoću esperanta.

Pojašnjava da je ovaj jezik nastao na romanskim, grčkim i germanskim jezičkim korijenima.

"Svi zainteresovani ovaj jezik mogu naučiti u našem udruženju, gdje organizujemo kurs shodno zainteresovanosti", rekao je Vrhovac.

"Mrguda" Petra Kočića na tri jezika

Trojezično izdanje knjige "Mrguda" Petra Kočića ove godine ugledalo je svjetlost dana. Knjiga poznatog pisca prevedena je sa srpskog na esperanto, a zatim s esperanta na kineski jezik, saopštili su iz Gradskog esperanto društva "La Mondo". 

Dodaju da su na izdavanju 2.000 primjeraka ove knjige radili Društvo "La Mondo", Društvo esperantista iz Tianjina (Tianjina esperanto asocio), Konfučijev institut Univerziteta u Banjaluci te Međunarodno udruženje naučnih radnika - AIS, Banjaluka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije