Obrazovanje

Dualno obrazovanje rješenje odliva radnika

Dualno obrazovanje rješenje odliva radnika
Foto: N.N. | Dualno obrazovanje rješenje odliva radnika
Anja Matarugić

BANJALUKA - Ključ rješenja problema nekvalifikovane radne snage u gradu, ali i u RS, je donošenje najboljih zakonskih rješenja koje bi Vlada RS trebalo da donese po ugledu na zemlje iz regiona, rekao je Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, na konferenciji "Pilot projekat dualnog obrazovanja" održanoj juče u Banjaluci.

"Grad Banjaluka će već na Skupštini grada u maju formalno početi s transformacijom Radničkog univerziteta u Banjaluci. Predstoji da Vlada RS ovakav dualni sistem uredi i donese zakonska rješenja", rekao je Talić.

Dodao je da su u saradnji s Vladom Švajcarske obezbijedili švajcarskog stručnjaka koji je boraveći u gradu istražio tržište rada i obrazovni sistem, te uradio dokument sa smjernicama na koji način implementirati dualno obrazovanje, koje je predstavio na konferenciji.

Edin Dacić, regionalni privrednik i investitor, rekao je da je tajna uspjeha Švajcarske to što se djeca već u srednjoj školi kroz praktičnu nastavu uključuju na tržište rada, te da je uvođenje dualnog obrazovanja rješenje odliva radne snage iz RS.

"Svaki poslodavac ima interes da po svakom zaposlenom ima veću produktivnost, a što mu omogućava da isplati veću platu i to bi na neki način spriječilo odlazak ljudi sa ovih prostora", istakao je Dacić.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, rekla je da RS može ostvariti iste rezultate kao i Srbija u razvoju dualnog obrazovanja.

"U Srbiji je dualno obrazovanje prepoznato kao model  način usvajanja znanja i sprovodi se na svim nivoima u srednjem i visokom obrazovanju", kazala je Grujićeva.

Istakla je da u Srbiji učenici teoretska znanja stiču u školama, na fakultetima ili visokim strukovnim školama, a da struku i savremeni tehnološki razvoj sagledavaju u kompanijama.

Bosiljka Radić, direktor Radničkog univerziteta u Banjaluci, rekla je da su na konferenciji okupili različite sagovornike, ljude iz akademske zajednice, ali i privrednike.

"Kroz statističke podatke iz Srbije i regiona želimo da nađemo zajednički način kako da riješimo problem nekvalifikovane radne snage", rekla je Radićeva.

Dodala je da je ideja da se kroz transformaciju Radničkog univerziteta pronađe model kroz dualni sistem obrazovanja kako da se na kvalitetan i brz način riješi ovaj problem.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 1

Auto_web_1

Da li je ovaj Talic iole pri sebi ili samo zeli kroz dualni sistem obrazovati Slovencima novu radnu snagu za neke buduce sajmove? Mozda ima neki finansijski interes od toga? A zemlje regiona samo mogu biti primjer kako ne treba da se radi. Pa opsta je bjezanija iz tih njegovih zemlja za uzor. Kakva intelektualna gromada sunce ti poljubim. Sta covjek nece sve procitati...

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije