Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Dva nova studijska programa na Katedri za novinarstvo

Dva nova studijska programa na Katedri za novinarstvo
Foto: Srna | Dva nova studijska programa na Katedri za novinarstvo
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Katedra za novinarstvo i politikologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu pripremila je u okviru modernizacije dva nova studijska programa - Novinarstvo i odnosi s javnošću, te Politikologija i međunarodni odnosi.

Rukovodilac Katedre Vuk Vučetić izrazio je nadu da će ovi studijski programi uskoro biti licencirani, te dodao da je više nego evidentno da su odnosi s javnošću izuzetno atraktivna profesija koja je u ekspanziji.

On je pojasnio da su zbog toga odlučili za reorganizaciju postojećeg studijskog programa za novinarstvo i da budućim studentima ponude mogućnost sticanja diplome novinara i komunikologa za odnose s javnošću.

"Vjerujemo da će ovaj novi atraktivni, unaprijeđeni studijski program privući veliki broj mladih ljudi koji se u budućnosti vide kao stručnjaci za odnose s javnošću, PR savjetnike i slično", rekao je Vučetić Srni.

On je napomenuo da je i studijski program za Politikologiju i međunarodne odnose osvježen, dopunjen atraktivnijim, kvalitetnijim i zanimljivijim predmetima koji više odgovaraju potrebama tržišta.

O dostupnim studijskim programima zainteresovani se mogu informisati na "Instagram" nalogu "novinarstvoipolitikologija", te postaviti dodatna pitanja u vezi sa uslovima upisa, načinu polaganja prijemnog ispita i slično.

Vučetić je dodao da Katedra za novinarstvo i politikologiju nastoji da studentima, osim teorijskih znanja, obezbijedi i praktičnu nastavu, te podsjetio da fakultet ima potpisane sporazume sa gotovo svim lokalnim medijskim kućama u kojima studenti novinarstva mogu da obave neophodnu praksu.

"U planu je potpisivanje sporazuma sa ambasadama i drugim javim institucijama u kojima će studenti politikologije i međunarodnih odnosa moći da obavljaju praksu", precizirao je Vučetić, a najavio je da bi na Filozofskom fakultetu uskoro trebalo da bude pokrenut studentski onlajn radio "Radio filozofski".

On je dodao i da su se svi nastavnici i saradnici sa katedre brzo prilagodili uslovima onlajn nastave, te smatra da bi u trebalo razmišljati o mogućnosti redovnog studiranja na daljinu, što bi moglo da doprinese većoj atraktivnosti studijskih programa i većem broju upisanih studenata.

Prijemni ispiti za školsku 2020/2021. godinu biće organizovani 1. i 2. jula, a Vučetić je napomenuo da ove godine studiranje na prvom ciklusu završava prva generacija politikologa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije