Obrazovanje

E-dnevnik zaživio u svim školama u RS

E-dnevnik zaživio u svim školama u RS
Foto: Velibor Tripić | E-dnevnik zaživio u svim školama u RS

BANJALUKA, TREBINJE - Od početka ove školske godine i u preostale 82 škole u Srpskoj uveden je e-dnevnik, odnosno elektronski dnevnik, te je sada ukupno 281 škola uključena u ovaj sistem, potvrdili su za "Nezavisne" iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Time je roditeljima omogućen uvid u ocjene, izostanke, raspored i slično, dok je nastavnicima olakšana izrada objedinjenih izvještaja za odjeljenje, mogućnost automatskog štampanja svjedočanstava i izvještaja, slanja poruka roditeljima o sastancima, konsultacijama i slično.

Iz resornog ministarstva su istakli da je sada ovaj dnevnik uveden u 187 osnovnih, 79 srednjih, 11 umjetničkih i četiri specijalne škole, odnosno u sve javne osnovne i srednje škole u Srpskoj, tako da nema više javnih škola u kojima je potrebna implementacija istog.

"E-dnevnik je 2018. godine uveden u 72 osnovne škole, u 2020. u 115 osnovnih i 12 srednjih škola, a u avgustu ove godine u 67 preostalih srednjih škola, 11 umjetničkih i četiri specijalne škole. Projekat se pokazao kao pozitivan primjer povećanja transparentnosti vaspitno-obrazovnog procesa, bolje komunikacije roditelja i škola, uvida u sve parametre vaspitno-obrazovnog procesa u realnom vremenu, upotrebe savremenih digitalnih alata za vođenje pedagoške dokumentacije, automatizacije izvještavanja, štampanja svjedočanstava i diploma, kao i određenog vida standardizacije u obrazovanju", naveli su iz Ministarstva.

Ističu da su utisci roditelja i nastavnika pozitivni, jer su koristi koje im sistem donosi višestruke i olakšavaju im svakodnevni rad i omogućavaju bolji uvid u napredovanje učenika u školi.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, a ujedno i direktor Građevinske škole u Banjaluci, za "Nezavisne" kaže da od sada i Građevinska škola, Tehnološka, ali i još nekoliko škola u Banjaluci koje do sada nisu bile u sistemu, ulaze u njega.     

"Trenutno se unose podaci, a od oktobra ovaj sistem treba da počne funkcionisati punim kapacitetom. Većina škola je do sada bila u sistemu, a iako mi prethodno nismo imali iskustva s tim, od kolega sam čuo da je to zaista dobar projekat", rekao je Bajić.

Kako kaže, to će doprinijeti i da se arhiva čuva, te će na taj način imati objedinjene sve podatke.

Da su velike prednosti uvođenja e-dnevnika, potvrđuje i Milorad Nadeždin, direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije.

"Mi smo jedna od prvih škola koja je uvela ovaj program, imamo dugogodišnje iskustvo i zaista smo zadovoljni. Dostupnost podataka je cjelodnevna, ažurira se unošenje podataka i ostalih ocjena u zakonskom roku", rekao je za "Nezavisne" Nadeždin te dodao da je u pitanju korisna stvar, gdje i roditelji i učenici imaju pristup informacijama.

Banjalučanin čija djeca pohađaju škole u koje je e-dnevnik uveden i zaživio u pandemiji virusa korona, ističe da je elektronski dnevnik jedna od dobrih novina u obrazovanju u Srpskoj.

"Na samo jedan klik vidite sve u vezi s vašim djetetom, od ocjena do izostanaka, a ako vidite neke negativne stvari, možete odmah da reagujete i da vidite s razrednim starješinom kako taj problem riješiti. E-dnevnik je svakako velika pomoć za roditelje u ovom ubrzanom životu", istakao je ovaj Banjalučanin.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije