Obrazovanje

EU obezbijedila nove kompjutere u 15 srednjih stručnih škola u BiH

EU obezbijedila nove kompjutere u 15 srednjih stručnih škola u BiH
Foto: Delegacija EU | EU obezbijedila nove kompjutere u 15 srednjih stručnih škola u BiH

SARAJEVO - Ukupno 1.000 računara isporučeno je u 15 srednjih stručnih škola u BiH, kroz projekat Evropske unije, čija je vrijednost 432.000 evra.

Ovi računari su isporučeni Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, te školama u Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju, Prnjavoru i Sarajevu.

Ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH prisustvovao je, u Srednjoj ekonomskoj školi u Sarajevu, isporuci 80 novih računara za opremanje informatičkih kabineta, a tom prilikom je istakao da je  uvijek vjerovao da u školi ne učimo samo za ocjene ili ispite, već za život.

"Obrazovanje priprema mlade ljude za izazove s kojima će se suočiti u životu. U 21. vijeku, digitalne vještine su od suštinskog značaja, uključujući informacije o tome kako ostati siguran na internetu i kritički procijeniti izvore. Drago mi je što podržavamo buduću generaciju građana BiH, da unaprijede svoje digitalne vještine, isporukom 1000 računara u 15 škola u BiH", rekao je Zatler.

Amira Kadrispahić, direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu kaže da je, za nju i školu,  to nezaboravan trenutak.

"Mi smo škola, koja je prepoznata u BiH, ali i u Evropi implementirajući razne EU projekte, uključujući i Erasmus+. Naša škola prati savremene obrazovne trendove, ali te trendove je nemoguće pratiti bez dobre informatičke i tehničke spreme. Ne bismo bili tu, gdje jesmo, da nemamo podršku prijatelja", rekla je Kadrispahić.

Osim nabavke najsavremenije opreme i pružanja ekspertize za podršku obrazovnim reformama u zemlji, EU finansira i renoviranje obrazovnih institucija u cilju poboljšanja uslova rada za nastavno osoblje i učenike širom zemlje. EU trenutno finansira obnovu 20 srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih sala u osnovnim školama u BiH.

Inače, isporučena informatička oprema dio je šire inicijative usmjerene na unaprjeđenje digitalne pismenosti i kvaliteta obrazovanja u BiH, prenosi Fena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije